środa, 17 sierpnia 2011

Surówka z młodej cukinii

 

Cukinie smazona czy duszona zna prawie kazdy, ale na surowo?
Wsrod moich znajomych nie znalazlam nikogo, kto by probowal dodawac ja do surowek, a szkoda, bo taka mloda i chrupiaca jest naprawde pyszna!
Surowka, ktora chce wam polecic, to wynalazek na potrzebe chwili. Robi sie ja blyskawicznie i nie potrzeba wymyslnych skladnikow. W zasadzie, to dwa skladniki plus sos.
Oczywiscie, zeby zachwycic sie ta surowka, trzeba lubic cukinie, bo jesli sie czegos nie lubi, to nic nie pomoze, nawet pyszny sos :)


 

Skladniki surówki z młodej cukinii:

2-3 male, mlode cukinie (ok. 20 cm kazda)
garsc siekanego koperku

Sos vienegrette, taki jak w surowce z ogorka i marchewki

Sposob przygotowania surówki z młodej cukinii:

Cukinie umyc i pokroic, razem ze skorka, wzdluz, w cieniutkie paski. *
Dodac sos i koperek, wymieszac i jesli nie trzymalismy warzyw w lodowce, schlodzic przez pol godziny.

* Mozna to zrobic uzywajac specjalnej tarki do warzyw, tzw. mandoliny, ewentualnie nozyka do wazyw, lub - jesli ktos ma - krajalnicy do chleba.

Przepis dodaję do durszlkakowej akcji CUKINIA



8 komentarzy:

  1. A ja dodaję do surówek. Pyszna jest np. z rzodkiewką, która nieco zaostrza jej smak. A koperek to bardzo dobrze komponujący się z nią dodatek. No i sok z cytryny jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie zdjęcia! sałatka pycha!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mopswkuchni, dzieki za inspiracje, wyprobuje z rzodkiewka :)

    Dziekuje Maugustynko :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, mało kto stosuje cukinie na surowo - ja tylko wtedy, gdy przygotowuję ją do duszenia (skubnę kilka kawałków na surowo, reszta ląduje w garze). Mam jednak ochotę na więcej. Dlatego chętnie spróbuję twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lukrem polane, u mnie tez zaczelo sie od skubania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna ta twoja sałatka..oczywście cukinia wiele ma ,,twarzy" teraz najlepiej smakuje ..mnóstwo z niej potraw mozna robić..mozna ją probowac marynowac na rózne sposoby..mam troche weków zrobionych na zimę ..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje Mona :)
    ciekawa jestem, jak robisz cukinie na zime (?)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziekuję za komentarze :) Będę wdzięczna, jeżeli nie będziesz komentować anonimowo :)