Składniki:
na 4 szt.
45 g mąki pełnoziarnistej
łyżka proszku budyniowego (u mnie smietankowy)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
male jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzik/cukier/syrop z agawy do smaku (nie dodawalam)
Sposob przygotowania:
Wszystko dobrze wymieszac (w oryginalnym przepisie bylo: miksowac 2 min, ale ja jestem zbyt niecierpliwa). Na patelni lekko posmarowanej olejem usmazyc nalesniki. Trzeba uwazac, bo szybko sie smaza.
Podawać z ulubionymi dodatkami, owocami, dzemem, cukrem, jogurtem, czekolada - na co tylko macie ochote.
Podawać z ulubionymi dodatkami, owocami, dzemem, cukrem, jogurtem, czekolada - na co tylko macie ochote.
U mnie byly z dzemem z lesnych owocow. U Kaś, od ktorej zgapilam przepis, z jeżynami i jogurtem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z bloga Bake &Taste
Swietne nalesniki:)Musze koniecznie wypróbować,robię czesto z mąką orkiszową:)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl! Zalegaja mi szalone ilosci budyniu i nikt w domu jakos za nimi nie teskni, a uzyc JAKOS musze! :)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mniam, mniam, mniam :) wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńAneta, ja zawsze przemycam troche maki pelnoziarnistej, wszedzie gdzie sie da :)
OdpowiedzUsuńLejdi of the house, za duzo tego budyniu nie nie zuzyjesz, ale polecam zrobic nadzienie budyniowe, pycha!
Wiewióra, dziekuje :)
Fajne ciasto. Zastanawiam się właśnie jak by smakowały z budyniowym nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńsą takie ładne!
OdpowiedzUsuńDziekuje Asiu :)
OdpowiedzUsuńjaki ciekawy przepis, trzeba wypróbowac :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń