Strony bloga:

niedziela, 20 kwietnia 2014

Pyszny, pięciowarstwowy sernik z brzoskwiniami


 
Przepyszny sernik, bardzo śmietankowy, delikatny, na cieniutkim spodzie, z rumianą chrupiącą kruszonką. Nie znam nikogo, kto by mu sie oparł :)

 

 

Jak zrobic pyszny sernik z brzoskwiniami?

 
Kruche ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej razowej
3 łyżki cukru
5 żółek
1 kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Piana:
5 bialek
1/2 szkl drobnego cukru
1 kisiel cytrynowy + szczypta kurkumy
szczypta soli

Masa serowa:
1/2 kg twarogu na sernik
1/2 kg serka mascarpone
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
1 jajo
1 budyń śmietankowy
szczypta soli

Dodatkowo: 2 duże puszki brzoskwiń w syropie, ok. 2 łyżki cukru do posypania wierzchu ciasta, oraz cukier puder

Sposób przygotowania:
Skladniki ciasta zagnieść. Odłożyć ok. 1/4 ciasta do zamrażarki, formując je tak, aby łatwo dalo sie zetrzeć na tarce). Resztą ciasta wylepić dużą blachę (wcześniej wyłożyć blachę brązowym papierem do pieczenia) i wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty skladnikow.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dosypując stopniowo cukier i dodając kisiel. 
Skladniki masy serowej zmiksować (najpierw cukier z masłem i jajem, później stopniowo dodawać ser i na koniec budyń).
Brzoskwinie dobrze osączyć na sitku i pokroić na mniejsze czesci.
Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto i wyłożyć na nie masę serową. Na niej ułożyć brzoskwinie i rozsmarować na nich pianę z bialek. Na wierzch zetrzeć odłożone wcześniej do zamrażarki ciasto.
Wierzch dodatkowo posypać cukrem (ok. 2 łyzki), żeby ładnie się zezłocił i zrobił chrupiący.
Piec ok. 50 min w temp. 200oC.
Po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

niedziela, 13 kwietnia 2014

Makaron ze szpinakiem - prościej się nie da ;)



Danie pt. "Szybko mamo, umieramy z głodu" ;) 
Bez zbędnych wstępów: makaron szpinakowy ze szpinakiem. 

Jak zrobić najprostszy makaron ze szpinakiem?

paczka makaronu (500g) - dla 4 osób
4 pęczki świeżego szpinaku lub duża paczka mrożonego, w listkach
4 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka mąki (dałam ryżową, ale może być pszenna)
1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% (może też być czubata łyżka mascarpone)
sól, pieprz, masło klarowane

Szpinak obrać (odciąć ogonki) i dokładnie umyć, 2-3 razy zmieniając wodę (mrożony wrzucić od razu na patelnie i podgrzewać na małym ogniu aż puści wodę. Wtedy zwiększyć gaz, dodać czosnek, masło i smażyć do momentu, aż nadmiar płynu odparuje; dalej postępować jak ze świeżym). Osuszyć i podsmażyć na maśle klarowanym (ok. 1 łyżki) z czosnkiem. Smażyć krótko (ok. 5 min), oprószyć leciutko mąką, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać jogurt, ponownie wymieszać, podgrzać (nie wolno zagotować, bo się zważy) i wyłączyć palnik.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonym wrzątku. Odcedzić i jeszcze gorący połączyć z sosem. Wymieszać i gotowe.
Można - chociaż nie trzeba - posypać tartym, twardym serem (np. bursztyn albo parmezan).

Smacznego :)