Ta sałatka, to imprezowy klasyk. Miała w naszym domu swoje złote lata, jednak przez ostatnie miesiące, a może i lata, poszła w zapomnienie. Postanowiłam zdmuchnąć kurz z przepisu i przygotować ja na Sylwestra :)
Przepis jest banalny, a wykonanie błyskawiczne, bo potrzebujemy zaledwie kilku składników i większość jest z puszki.
Najlepsza jest, kiedy postoi kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc, więc można przygotować ja wcześniej).
Bardzo smaczną wersja tej sałatki, którą gorąco polecam, jest moja ulubiona wersja dla wegetarian, bez kurczaka. Jeśli nie jecie mięsa, koniecznie jej spróbujcie.
Mój wkład w ten przepis, to marynowane kiełki sojowe, pyszne i chrupiące - dodają sałatce charakteru.
Może spróbujesz też innych moich sałatek:
Sałatka z pierożkami tortellini
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Lekka i zdrowa sałatka z komosy ryżowej
Z brązowego ryżu, fasoli i pieczarek
Panzanella
Nicejska
Sałatka ze shawarmą
Składniki:
1 słoiczek kiełków fasoli mung (lub soi) w zalewie (350 g)
1 duża puszka kukurydzy
biała i jasnozielona część dużego pora
1 cała pierś z kurczaka
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, słodka mielona papryka, ocet jabłkowy
niewielka ilość oleju do smażenia.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, ananasem i kukurydzą?
Ananasy i kukurydzę odcedzić, i przełożyć do większej miski. Kiełki odcedzić, przepłukać zimną wodą i dobrze odsączyć. Por opłukać, przekroić i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić. Dobrze odcisnąć i dodać do reszty składników.
Ostudzonego kurczaka połączyć z kukurydzą, porem i kiełkami, dodać majonez, doprawić pieprzem i octem jabłkowym (mniej więcej 1 łyżka), a następnie dokładnie wymieszać.
Przed podaniem odstawić na co najmniej godzinę, żeby smaki się połączyły.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę