Ta pizza, to największe odkrycie ostatnich tygodni i absolutny hit w moim domu.
Może być bezglutenowa, albo nie, wegetariańska, wegańska i dla jedzących mięso. Można ją łatwo dostosować do upodobań domowników, zbytnio się nie wysilając.
A że ja najbardziej kocham szybkie, łatwe i pyszne dania, batatowa pizza wpasowała się w mój kulinarny"światopogląd" idealnie ;)
ze szparagami
z szynką
Ja ostatnio wszędzie dodaję szparagi, bo przecież za chwilę ich nie będzie. Sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko!
Jak zrobić pizzę z batatów?
Składniki na 1 pizzę, o średnicy ok. 20-25 cm:1 batat wielkości pięści, 20-25 dag
mąka owsiana bezglutenowa albo orkiszowa, typ 2000, ok 1/2 - 2/3 szklanki*
Farsz:
1 pomidor, ok. 150 g
10 zielonych szparagów
2 male, młode cebulki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka listków bazylii
1 łyżka oliwy (albo oleju koko, lub klarowanego masła)
1 łyżeczka stewii
1 czubata łyżeczka posiekanego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
1łyżka tartego parmezanu lub innego sera, np. mozarella, czy gouda
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
Opcja dla jedzących mięso:
2-3 plasterki polędwicy łososiowej pokrojonej w paski i podsmażonej na rumiano z czosnkiem.
* Ilość mąki ciężko przewidzieć, zależy od wielkości i wilgotności batata. Trzeba jej dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne, ale się nie kleiło.
Batata przekroić wzdłuż na pół i upiec do miękkości w piekarniku lub kuchence mikrofalowej (robię to zazwyczaj w mikrofalówce i trwa to dosłownie 5 minut). Ostudzić, wydrążyć miąższ i dokładnie rozgnieść widelcem.
Do ziemniaka dodać mąkę i szczyptę soli (najlepiej dosypywać stopniowo). Wyrobić gładkie ciasto. W międzyczasie rozgrzać piekarnik i blachę na której będziemy piec pizzę.
Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, podsypać mąką i rozwałkować na nim ciasto, uważając, żeby się nie przykleiło. Ciasto powinno mieć ok. 3-4 mm grubości.
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i zapiec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
W tym czasie przygotować farsz.
Szparagi umyć, odłamać końcówki i odciąć czubki, na długość małego palca. Resztę pokroić ukośnie w długie plasterki.
Na patelni roztopić tłuszcz, dodać pokrojone w ósemki cebulki, chwilkę podsmażyć, i dorzucić czosnek, oraz pokrojone szparagi, bez czubków.
Smażyć minutę, dodać posiekanego pomidora, koncentrat, posiekany tymianek, przyprawy i stewię. Smażyć kolejną minutę lub dwie, po czym zdjąć z ognia.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz i ułożyć czubki szparagów. Posypać tartym parmezanem i zapiekać przez kilka minut, aż pizza się zrumieni, a ser rozpuści.
W wersji z polędwicą, posypać nią pizzę i dodać ser - lub odwrotnie ;)
Smacznego :)
Przepis na ciasto pochodzi ze strony 'Natchniona.pl'
W zasadzie to jest to placek ziemniaczany a nie pizza
OdpowiedzUsuńZależy jak do tego podejdziesz. Ja do placków ziemniaczanych dodaję jajka, nie dodaję prawie wcale mąki i smażę je na tłuszczu, a nie piekę w piekarniku.
UsuńAle "w zasadzie", można to nazwać wielkim plackiem, czemu nie :)))
Ciekawa odmiana pizzy, chyba wypróbuję.
UsuńZachęcam, jest pyszna :) Pozdrawiam :)
Usuńjak przygotowujesz te bataty w mikrofali??
OdpowiedzUsuńprzekroić na pół, położyć na talerzyku - wszystko jedno jak - wlać na talerzyk odrobinę wody i włączyć kuchenkę. Warto sprawdzić w trakcie gotowania, czy juz miękkie.
UsuńWygląda przepysznie i zdrowo. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńBardzo dziękuję za przepis - pizza jet rewelacyjna :) Dzieciaki zachwycone :)
OdpowiedzUsuńMoje też:)))) Dziękuje Basiu:)
UsuńWygląda super! Muszę wypróbować, a czy jest chrupiąca? :)
OdpowiedzUsuńTak, jest chrupiąca. Nie wiem, jak dla ciebie, ale dla mnie to zaleta :)
UsuńMega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
Smiley
https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/
Bardzo dziękuję, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBatat nada pewnie niesamowitego słodkiego posmaku. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga kulinarnego.
https://jaglusia.wordpress.com/
W zasadzie nie jest wyczuwalny, ponieważ równoważy go sos pomidorowy :) Pozdrawiam :)
UsuńJadłam pizzę z różnych pieców ;) ale z batatów jeszcze nie, chętnie przetestuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała :)
UsuńDaj znać czy smakowała :)
UsuńPróbowałam bataty wiele razy i nie mogę się przekonać do smaku.Kilka kęsów i odkładam.
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się przekonasz... Gusta się zmieniają. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń