wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z mozzarellą, marynowanym pieprzem i anchois



Uwielbiam wszelkie sałatki i bardzo często je robię. 
Dzisiaj prosta sałatka z mozzarellą i "z pazurkiem". 
Zapraszam :)




Składniki:
dla 2 osób

pół małej główki sałaty lodowej (lub jedna mała rzymska)
duża garść rukoli*
10 pomidorków koktajlowych
1 kulka (125 g) mozzarelli
2 łyżki mieszanych, prażonych ziarenek
opcjonalnie: kilka kostek marynowanej dyni

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka dowolnego octu winnego (ja używam octu z kombuczy)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu (lub stewii)
8 rozgniecionych ziarenek marynowanego pieprzu
2 drobno posiekane fileciki anchois
sól i świeżo mielony pieprz

Sałatę* (może to być dowolna, ulubiona sałata - najlepiej 2-3 rodzaje) umyć, osuszyć i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na pół. Kostki dyni, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Z podanych składników przygotować dressing. Sałatę i pomidory wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć ser porwany na kawałki (można go pokroić jeśli tak wolicie) i posypać prażonymi ziarenkami.

Smacznego :)