Strony bloga:

piątek, 9 czerwca 2017

Co na grilla? Sałatka i nie tylko.


Tak mnie dzisiaj natchnęło, bo ciepło: będzie sałatka!
Wreszcie słońce, trawka rośnie, drzewa szumią, ptaszki śpiewają... Śmiało można grilla rozpalić i zjeść leniwie coś pysznego, na tarasie pod chmurką ;)

Co położyć na grill, to już sprawa indywidualnych preferencji, bo każdy ma swoje ulubione dania.
Ja również mam i nawet podawałam wam kilka moich ulubionych przepisów.
Np. na ziemniaki z cebulką, szałwią i pieczarkami, coś co u nas po prostu musi być, bo jak nie ma, to wszyscy zawiedzeni :)
Oprócz tradycyjnej karkówki, o wiele częściej pojawiają się u nas hamburgery z grilla.
Muszą być nacinane, faszerowane ziemniaki i coś, bez czego żaden nasz grill nie ma prawa nawet się żarzyć ;)  piersi kurczaka z masłem, koperkiem i czosnkiem.
No i oczywiście sosy: różowy i jogurtowo-mietowy i sałatki w ogromnych ilościach.

Ta sałatka, którą chcę wam dzisiaj pokazać, świetnie smakuje w połączeniu z grillowanym mięsem i warzywami, ale daje też radę solo :)
Jest prosta, a inspiracja jest zwykle lodówka i ogródek warzywny. Sprawdzam co mam i działam.

Świeżutkie, rano zerwane:))) 
Sałata i zioła z mojego ogródka :)


Tę sałatkę traktujcie jak inspirację i nie ograniczajcie swojej fantazji. Powodzenia!

Jak zrobić najlepszą sałatkę na grilla?

Składniki:
po garści różnych sałat (roszponka, rukola, lodowa, jarmuż)
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
2 garści pomidorków śliwkowych, czerwonych i żółtych
pół małej cukinii ze skórką, pokrojonej wzdłuż, w paski (obieraczką do ziemniaków)
pół ogórka ze skórką, pokrojonego tak, jak cukinia
kilka oliwek nadziewanych fetą (lub innych - świetne są kalamata)
garść posiekanej drobno czerwonej kapusty
pół czerwonej cebulki pokrojonej w piórka
mała garstka porwanych w palcach listków pietruszki, kolendry, oregano albo koperku (albo wszystkiego na raz)
pół opakowania twardej fety bg (100 gramów)
Sos:
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego lub z białego winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu 
1 łyżeczka musztardy
1 mały, rozgnieciony ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
Najlepszy sposób na wymieszanie sosu, to wszystko umieścić w małym słoiczku i potrząsać, aż sos zgęstnieje.

Jeżeli sałatkę robimy wcześniej (nawet dobrze jej to robi, bo umyta sałata nabiera w lodówce chrupkości), na dnie pojemnika/miski układamy pomidory, rzodkiewki, ogórki i cukinię i cebulkę, na to sałatę i zioła - zamykamy/przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Może tam czekać nawet kilka godzin.
Sos mieszamy w słoiczku i też przechowujemy w lodówce. Przed użyciem wstrząsamy.
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy przed samym podaniem na stół.

Smacznego Bardzo :)


14 komentarzy:

  1. Białe wino, musztarda, czosnek.... brzmi naprawdę zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie sałatki, a sos miodowo - musztardowy to nr 1 u nas ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, a ten sos... on po prostu musi być :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja również :) Nietrudno go zrobić i pasuje do wszystkiego :)

      Usuń
  4. Takie sałatki lubię! :) lekko, świeżo i przyjmemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sałatki, na grillach to głównie je zajadam, chyba że pieczarki, paprykę, cukinię i banany - oczywiście z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie cierpię grilla, ale sałatka o której piszesz brzmi kusząco. Sos miodowo - musztradowy..mhm, to musi być pyszne. Zrobię sobie nie na grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś w mniejszości, ale znam jeszcze kilka osób, które grilla nie lubią :) Ale co tam, zrób sobie 'nie na grilla' :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę