tag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post2107688792074977500..comments2023-12-22T09:29:01.052+01:00Comments on Alicja w krainie garów...: Chleb razowy, pszenno-żytni na zakwasieMałgosiahttp://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-7004575107905452292016-12-19T20:34:25.986+01:002016-12-19T20:34:25.986+01:00Obawiam się, że konsystencja ciasta jest niewłaści...Obawiam się, że konsystencja ciasta jest niewłaściwa, wygląda to jak bardzo gęsta śmietana. Czy taka miała być? Boję się że wyjdzie mega zakalec. Jeżeli się nie mylę, czy mogę mój chleb jakoś uratować?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14732398775927843953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-61769856807434173452012-05-19T22:37:30.710+02:002012-05-19T22:37:30.710+02:00Ola, mnie tez sie podoba :)))
Paulina, niektorzy ...Ola, mnie tez sie podoba :)))<br /><br />Paulina, niektorzy to maja szczescie, moga swiezy chleb maselkiem posmarowac :DMałgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-33486800581785212432012-05-19T13:20:35.677+02:002012-05-19T13:20:35.677+02:00mniam! ciepły chlebek z masełkiem... oh rozmarzyła...mniam! ciepły chlebek z masełkiem... oh rozmarzyłam się:DPaulinahttps://www.blogger.com/profile/14396290395704818862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-34746051139005951012012-05-10T15:10:58.047+02:002012-05-10T15:10:58.047+02:00fajnie wygląda z tymi wszystkimi ziarnamifajnie wygląda z tymi wszystkimi ziarnamiOlahttps://www.blogger.com/profile/06974463440732558398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-47095382249078993672012-05-07T22:42:18.260+02:002012-05-07T22:42:18.260+02:00No z tym troche klopot, bo zwykle zostawiam zakwas...No z tym troche klopot, bo zwykle zostawiam zakwas/ciasto na noc i wyrasta ok. 8 godzin. Rano jak wstaje, to wyrabiam. Ciezko ten moment uchwycic, zanim opadnie... <br />A w moim piekarniku zarowka nie dziala, bo to stary gruchot jest ;)<br />Probowalam juz nawet swieczke z podgrzewacza wstawiac do piekarnika, ale od tej swieczuszki bylo z kolei za cieplo...Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-61172362407057617442012-05-07T20:47:35.636+02:002012-05-07T20:47:35.636+02:00Małgosiu,
po pierwsze, zakwas czy ciasto zakwaszon...Małgosiu,<br />po pierwsze, zakwas czy ciasto zakwaszone dodawaj do ciasta właściwego jak jeszcze jest w fazie końcowej fermentacji, tak przed opadnięciem. Wtedy ciasto w foremce powinno rosnąć szybciej.<br />po drugie, jeśli jest za chłodno w domu, wstaw chleb z blaszką do piekarnika, przykryj i włącz tylko żarówkę.<br />Po trzecie, zmieniłaś mąkę, to też może być przyczyną.danahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-31814780119439158182012-05-07T16:28:58.532+02:002012-05-07T16:28:58.532+02:00Dana, bardzo dziekuje za odpowiedz, twoje uwagi sa...Dana, bardzo dziekuje za odpowiedz, twoje uwagi sa cenne, wiec rozpisuj sie, ile chcesz :)<br />Wczoraj znowu pieklam ten chleb, tylko na gotowej mieszance mąk razowych Lubelli. Bardzo ladny wyszedl, urosl dokladnie tyle samo, co poprzedni (mam tak duza foremke, ze on wyrasta tylko do jej brzegow i juz wiecej nie chce ;))<br />Tyle tylko, ze ten drugi rosl chyba z 7 godzin. Nie wiem od czego to zalezy... No ale dalam mu czas. Widocznie tyle potrzebowal ;)Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-68704498097550207682012-05-07T14:51:49.783+02:002012-05-07T14:51:49.783+02:00Małgosiu, dopiero dzisiaj mogłam obejrzeć Twój chl...Małgosiu, dopiero dzisiaj mogłam obejrzeć Twój chlebek:)<br />Bardzo mi miło, że zasmakowałaś w tym chlebku.<br />Bardzo dobrze zrobiłaś z tym zakwaszonym ciastem. To właściwie to samo, jakbyś dała aktywny zakwas.<br />Do tego chleba nie można dać zakwasu, który co prawda był dokarmiany dzień wcześniej, ale jego aktywność zanikła, bo "zjadł" wszystko to co dostał i czekał bezczynnie na ciasto właściwe.<br />Dokarmiony, ale mało aktywny zakwas mógłby sobie nie poradzić z tak ciężką mąką. Do tego typu chlebów musi być zakwas / ciasto zakwaszone/, w najwyższej formie aktywności. Wtedy sukces murowany, a ciasto właściwe rośnie o wiele krócej.<br /><br />Ale się rozpisałam, Pozdrawiam:)danahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-79272723446585609472012-05-06T07:06:45.447+02:002012-05-06T07:06:45.447+02:00Majanko, Bernadeto - dziekuje bardzo :)
Dzisiaj pi...Majanko, Bernadeto - dziekuje bardzo :)<br />Dzisiaj pieke znowu :)Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-8628894143785204262012-05-03T22:37:12.061+02:002012-05-03T22:37:12.061+02:00idealny chleb.idealny chleb.Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7526900360969832427.post-62495233876192909342012-05-03T21:58:10.750+02:002012-05-03T21:58:10.750+02:00Piękny chleb! :)Piękny chleb! :)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.com