Robi sie je bardzo łatwo, nie trzeba obierać ziemniaków, nie ma żadnego przeciskania sera przez praskę. Bazę stanowią serki homogenizowane, a jeśli zależy mi na tym, żeby były wyjątkowo puszyste, ubijam pianę z białek.
Ale zwykle tego nie robię - nie chce mi się :)
Składniki leniwych pierogów:
2 serki homogenizowane, naturalne lub waniliowe lub pol kg miekkiego twarogu1 - 2 jajka
mąka
trochę soli
Do podania:
masło, cukier,cynamon, ewentualnie starta na tarce czekolada
Jak zrobić leniwe pierogi?
Serki trzeba wymieszać w misce z jajkami (albo z żółtkami, a pianę z białek ubić i dodać na koniec, po wymieszaniu wszystkiego z mąką). Jeśli uzywamy twarogu, trzeba go tylko rozgniesc widelcem. Masę należy lekko posolić i dodać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję zblizoną do ciasta na placki ziemniaczane.Dalej postępujemy, jak w przypadku klusek kładzionych. Moczymy łyżkę we wrzątku, nabieramy porcyjkę ciasta i wkładamy do wrzątku, trzymając przez chwilę pod wodą, aż kluska sama się "sturla". Powtarzamy wszystko, aż skończy się ciasto (zwykle w trakcie tej operacji, kilka razy zmieniam łyżkę, bo lubi się oklejać ciastem).
Po ugotowaniu (ze 3 minutki), wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz i podajemy z tym, co lubimy najbardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę