Robiłam ten dżem w ubiegłym roku i zrobił w rodzinie i wśród znajomych prawdziwą furorę :)
Już za chwilę dyni będzie pod dostatkiem, dlatego dzielę się tym sprawdzonym, wypróbowanym przeze mnie przepisem. W tym roku zamierzam ponownie zrobić dżem dyniowo - pomarańczowy, dlatego już teraz wrzucam przepis, żeby sezon na dynię nikogo nie zaskoczył ;)
Dżem jest naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny. Jesli ktoś obawia się tego, że będzie smakował, jak puree z dyni, muszę powiedzieć, że nic bardziej mylnego :) Ten dżem ma mocno pomarańczowy smak i piękny, pomarańczowy kolor, który przełamują waniliowe "piegi".
Jeśli czegoś żałowałam robiąc ten dżem, to tylko tego, że zrobiłam go za mało... 7 różnowymiarowych słoiczków rozeszło się nie wiadomo kiedy. W tym roku obiecałam sobie zrobić podwójną porcję, zwłaszcza, że ten dżemik jest idealnym wypełnieniem wspaniałej, kruchej tarty dyniowej. Przepis na tartę już wkrótce ;)
Składniki dżemu dyniowo - pomarańczowego:
1,5 kg dyni2 duże, soczyste pomarańcze
sok z cytryny
0,5 kg cukru
kawałek imbiru
cukier żelujący 1:2
opcjonalnie: laska wanilii
Jak zrobić dżem dyniowo - pomarańczowy?
Dynię obrać ze skórki, rozgotować. Potem miąższ ugnieść tłuczkiem do ziemniaków albo rozdrobnić blenderem.
Pomarańcze dobrze umyć, sparzyc wrzątkiem i otrzeć z nich skórkę. To, co zostanie, czyli białą skórę (tzw. albedo), zdjąć z pomarańczy i odłożyć. Obrane pomarańcze "wyfiletować"(wykroić miąższ, spomiędzy błonek, wyjąć pestki i drobno pokroić.
Zagotować w rondlu syrop z 1 szklanki wody i 2 łyżek cukru i gotować w nim tę otartą, pomarańczową skórkę, utarty imbir i - jeśli chcemy - rozciętą na pół laskę wanilii, z której wcześniej należy zeskrobać nasionka i również dodać je do syropu. Gotujemy ok.10 minut.
Następnie połączyć rozgotowaną dynię, pokrojone pomarańcze, cały cukier, syrop z otartą skórką i imbirem, sok z cytryny, oraz związane w gazę białe skórki (znajdują się w nich pektyny, które dodatkowo żelują dżem i nadają ten charakterystyczny dla dżemów pomarańczowych, gorzkawy smak.
Gotować na wolnym ogniu około 20-30 min, po czym spróbować. Jeśli dżem jest za mało kwaśny, dodać jeszcze troche soku z cytryny.
Białe skórki w gazie wyjąć, dobrze odciskając. Do dżemu dodać torebkę cukru żelującego i gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić je do góry dnem, nakryć kocykiem i zostawić aż ostygną. Po wystygnieciu są gotowe do wyniesienia do spiżarni.
Smacznego :)
Przyznam ze nie jadłam takiego dżemu, a wygląda zachwycająco:)
OdpowiedzUsuńJa tez w ubiegłym roku robiłam go (i jadłam) pierwszy raz :) Teraz czekam na dynie, bo zamierzam zrobić :)
UsuńMam smaka na taki dżem, dodaję do zakładek i czekam na dynie :)
OdpowiedzUsuńWczoraj w Lidlu widziałam juz dynie hokkaido, ale cena dość wysoka... Poczekam na nasze polskie olbrzymki ;)
UsuńWszystko fajnie ale w skladnikach jest imbir.W przepisie ani słowa o nim...
OdpowiedzUsuńZdarza się ;) Juz poprawione. Dziekuję :)
UsuńDżemik paluszki lizać, polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakował :)
UsuńZrobilam, dodalam troche cynamonu i gozdzikow oprocz wanilii i imbiru i nie dodawalam bialych czesci pomaranczy, lecz zostawilam ich troche podczas krojenia - przepyszny dzem, polecam!
OdpowiedzUsuńZrobilam, na brazowym cukrze aby było zdrowiej, oprocz wanilii i imbiru dodalam cynamon i mielone gozdziki oraz nie dodawalam białych czesci pomaranczy, tylko zostawilam ich troche podczas krojenia. Przepyszny dzem!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze zrobiłaś. Kolejna osoba zadowolona :) A moja dynia jeszcze czeka, bo okoliczności nie sprzyjały staniu przy garach. Ale zrobię na pewno. To najlepszy dżem jaki robiłam :)
UsuńPrzez jeden cukier żelujący masz na myśli taki duży, mający około 0,5 kg?
OdpowiedzUsuńNa cukrze jest napisane do jakiej ilości owoców ile się dodaje.
UsuńRobiłam zeszłego roku jest pyszny ,
UsuńPYCHOTKA
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDżem prezentuje się koncertowo :-)
taki dzemik, a raczej pulpa dyniowa polaczona z serkiem Philadelfia (moze byc inny delikatny nasz ser podobny do tego Philla... np. serek do smarowania chleba) bez zelu , wypelniona nim tarte i upieczone.Tez jest dobre.Podam ewent. caly przepis pozniej.
UsuńTak, masz rację, tarta z dynią, to niebo w gębie. Chyba nawet jest tu na blogu przepis na taką tartę, ale chętnie poznam i wypróbuję twój. Pozdrawiam serdecznie i czekam na przepis :)
Usuń