Składniki potrzebne do zrobienia zapiekanek z makaronem, kurczakiem i szpinakiem:
Na 4 małe zapiekanki (lub jedną dużą):ok. 30 dag drobnego makaronu (np. muszelki)
1 cała pierś z kurczaka, bez skóry i kości
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
ok. 35 dag szpinaku mrożonego w listkach (lub pół kilo świeżego)
ok. 5 dag sera rokpol (błękitny lazur)
ok. 8- 10 dag tartego, twardego sera (np. Bursztyn albo parmezan)
oliwa lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić sos beszamelowy?
2 łyżki masła2 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, smażyć chwilę (nie rumienić) po czym stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na potrzeby tej zapiekanki zrobić niezbyt gesty beszamel.
Jak zrobić zapiekanki z makaronu z kurczakiem, szpinakiem i serem?
Kurczaka pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W głębokiej patelni lekko zrumienić kurczaka, dodać czosnek i cebulę, podsmażyć i wyjąć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć szpinak (jeśli jest mrożony, wsypać go do rondla, wcześniej nie rozmrażając; świeży wcześniej opłukać i dobrze osączyć). Kiedy szpinak zmięknie, połączyć go z kurczakiem.W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo i odcedzić.
Naczynia do zapiekanek wysmarować masłem (można użyć jednego dużego naczynia żaroodpornego). Na dno każdego włożyć makaron, polać beszamelem (ilość zależy od nas) i posypać pokruszonym rokpolem (można tez ser wymieszać z beszamelem).
Na makaron wyłożyć kurczaka ze szpinakiem. Wierzch każdej zapiekanki posypać tartym serem (Bursztyn lub parmezan), papryką i gałką muszkatołową.
Zapiekać, aż ser na wierzchu się rozpuści i zezłoci (ok. pół godziny)
Smacznego :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham to trio ! Kurczak , ser (duuużo) i szpinak ! To jest to :)
OdpowiedzUsuńJa też! To jedno z najlepszych połączeń :)
UsuńBrzmi i wygląda naprawdę smakowicie :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :) Też pozdrawiam :)
UsuńWitam :) Podoba mi sie bardzo ten pomysł na takie osobne zapiekanki! A gdzie można kupić takie fajne miseczki? Pozdr. Michał
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mnie też sie pomysł spodobał ;)
UsuńJa swoje miseczki kupiłam w znanej sieciówce ;) (nazwy nie wymienię, ale jeśli odezwiesz się na @ podam ci dokładne namiary).
Pozdrawiam :)
Najczęściej robię zapiekankę makaronową z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Następnym razem zrobię ze szpinakiem, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też z pomidorowym robię często, ale żeby się w kuchni nie nudzić, trzeba coś zmieniać :)
UsuńPozdrawiam :)
Pysznie to wygląda !!! Pozdrowienia Magda
OdpowiedzUsuńŁał, ile komentarzy od ciebie! :) :) :) Bardzo się cieszę, że polubiłaś mój blog i wprowadziłaś trochę życia do komentarzy ;) Korzystaj ile chcesz i koniecznie dawaj znać, jak tam twoje kulinarne postępy.
UsuńDziękuje raz jeszcze i trzymam kciuki za młodą kucharkę :)
Właśnie konsumuje i nie mogę się najeść:)zapiekanka jest po prostu obłędna:)))POLECAM!!!!!!
OdpowiedzUsuńNo to fantastycznie :)))
UsuńTroszke dodalam swojego. Do sosu dodalam papryki ostrej, a na ser użyłam oscypka :D akurat to btlo w kuchni, ale wyszlo pysznie
OdpowiedzUsuńNo i o to chodzi, żeby przepis dopasowywać do własnego gustu :)
UsuńBardzo się cieszę :))))