Nie ma nic lepszego na niedzielne popołudnie, jak pyszne, świeżutkie drożdżówki. Też lubicie?
Dzisiaj bułeczki, które robi się bardzo szybko, ponieważ nie formuje się każdej z osobna (jak np. te z budyniem, które robiłam wcześniej), tylko zwija w rulon ciasto posmarowane nadzieniem i tnie na kawałki. Każdy z nich, to gotowa bułeczka.
Z podanej ilości składników otrzymamy 24 bułeczki. Na pierwszy rzut oka, to bardzo dużo, więc jeśli nie macie licznej rodziny, albo trzech takich z żołądkami bez dna ;), to proponuję upiec z połowy składników.
Jednak ja już wiem, że jeśli chcę, żeby coś zostało na później, muszę upiec dużo :)
Możecie też zrobić podobne bułeczki z makiem. Rodzaj nadzienia i ciasta zależy od was.
Te bułeczki można bez problemu odświeżać w piekarniku, bo wiadomo, że następnego dnia nie są już takie smaczne. Po odświeżeniu znów stają się mięciutkie i pyszne.
Można też, przekrojone w poprzek, zamoczone w mleku, odsmażać na patelni i podawać posypane cukrem wymieszanym z cynamonem. Do tego szklanka mleka. Coś pysznego!
Ps. Kiedy bułeczki się upiekły, niestety zrobiło się ciemno i na zdjęcia było za późno. Odłożyłam (dobrze ukryłam) dwie najładniejsze bułeczki, żeby im zrobić "sesję" następnego dnia. I co? I pstro...
Zeżarli...
Składniki potrzebne do upieczenia drożdżówek z serem:
1 kg mąki pszennej300 g cukru
ok. pół litra mleka
14 g drożdży suchych
5 łyżek roztopionego masła
4 jajka
pół łyżeczki soli
Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek oraz mąka do podsypywania
Jak zrobić nadzienie serowe do bułeczek?
ok. 80 dag tłustego twarogu
ok. 150 g cukru (ilość w zasadzie dowolna)
1 jajko
pół łyżeczki kurkumy, duża szczypta soli
Ser rozgnieść i wymieszać z resztą składników.
Jak zrobić lukier cytrynowy?
1 filiżanka cukru pudru + dwie łyżki soku z cytryny. Utrzeć łyżką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. Jeśli będzie zbyt gesty, można dodać łyżkę wodyJak zrobić bułeczki drożdżowe z serem?
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać jajka i część mleka. Wyrabiać mikserem stopniowo dolewając mleko (ok. 6 - 8 min). Na koniec dodać masło i wyrobić ręcznie. Jeśli będzie trzeba, można trochę podsypać mąką. Zagnieść w kule, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować w prostokąt ok. 60 x 50 cm, drugą przykryć i odłożyć.
Ciasto posmarować połową masy serowej i zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Drożdżówki sporo rosną, więc albo ułożymy je daleko od siebie, albo pozwolimy im się połączyć.
Bułeczki przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy w 180 - 200oC przez 20 - 25 min, do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.
Smacznego :)
Drożdżówki idealne ,pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam (fajny nick ;))
UsuńTe bułeczki na pewno smakują znakomicie. Chętnie zabrałybyśmy je ze sobą do pracy i szkoły:) Mniam.
OdpowiedzUsuńW prostocie siła :) Dziękuję i pozdrawiam Basię i Julę :)
Usuńrany, wygladaja wspaniale! musze koniecznie takie upiec. zastanawiam sie tylko czy mi sie uda bo nie mam za duzej wprawy w drozdzowym ciescie. pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślę, że nie trzeba dużej wprawy, żeby je upiec. Powodzenia!
UsuńWłaśnie się pieką :)
OdpowiedzUsuńJakiś rzadki ten ser ale na sernik też jest rzadka masa
OdpowiedzUsuńNiestety to zależy od sera...
OdpowiedzUsuń