Strony bloga:

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Pizza z batatów


Ta pizza, to największe odkrycie ostatnich tygodni i absolutny hit w moim domu.
Może być bezglutenowa, albo nie, wegetariańska, wegańska i dla jedzących mięso. Można ją łatwo dostosować do upodobań domowników, zbytnio się nie wysilając.
A że ja najbardziej kocham szybkie, łatwe i pyszne dania, batatowa pizza wpasowała się w mój kulinarny"światopogląd" idealnie ;)

ze szparagami

z szynką

Przepis jest banalnie prosty. Na jedną pizzę (dla jednej osoby) wystarczy 1 batat i trochę mąki. Dodatki dowolne.
Ja ostatnio wszędzie dodaję szparagi, bo przecież za chwilę ich nie będzie. Sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko!

Jak zrobić pizzę z batatów?

Składniki na 1 pizzę, o średnicy ok. 20-25 cm:

1 batat wielkości pięści, 20-25 dag
mąka owsiana bezglutenowa albo orkiszowa, typ 2000, ok 1/2 - 2/3 szklanki*

Farsz:
1 pomidor, ok. 150 g
10 zielonych szparagów
2 male, młode cebulki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka listków bazylii
1 łyżka oliwy (albo oleju koko, lub klarowanego masła)
1 łyżeczka stewii
1 czubata łyżeczka posiekanego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
1łyżka tartego parmezanu lub innego sera, np. mozarella, czy gouda
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz

Opcja dla jedzących mięso:
2-3 plasterki polędwicy łososiowej pokrojonej w paski i podsmażonej na rumiano z czosnkiem.

* Ilość mąki ciężko przewidzieć, zależy od wielkości i wilgotności batata. Trzeba jej dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne, ale się nie kleiło.


Batata przekroić wzdłuż na pół i upiec do miękkości w piekarniku lub kuchence mikrofalowej (robię to zazwyczaj w mikrofalówce i trwa to dosłownie 5 minut). Ostudzić, wydrążyć miąższ i dokładnie rozgnieść widelcem.
Do ziemniaka dodać mąkę i szczyptę soli (najlepiej dosypywać stopniowo). Wyrobić gładkie ciasto. W międzyczasie rozgrzać piekarnik i blachę na której będziemy piec pizzę.
Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, podsypać mąką i rozwałkować na nim ciasto, uważając, żeby się nie przykleiło. Ciasto powinno mieć ok. 3-4 mm grubości.
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i zapiec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
W tym czasie przygotować farsz.
Szparagi umyć, odłamać końcówki i odciąć czubki, na długość małego palca. Resztę pokroić ukośnie w długie plasterki.
Na patelni roztopić tłuszcz, dodać pokrojone w ósemki cebulki, chwilkę podsmażyć, i dorzucić czosnek, oraz pokrojone szparagi, bez czubków.
Smażyć minutę, dodać posiekanego pomidora, koncentrat, posiekany tymianek, przyprawy i stewię. Smażyć kolejną minutę lub dwie, po czym zdjąć z ognia.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz i ułożyć czubki szparagów. Posypać tartym parmezanem i zapiekać przez kilka minut, aż pizza się zrumieni, a ser rozpuści.

W wersji z polędwicą, posypać nią pizzę i dodać ser - lub odwrotnie ;)

Smacznego :)

Przepis na ciasto pochodzi ze strony 'Natchniona.pl'