Składniki:
1/2 kg watrobek drobiowych
olej do smazenia
sol, grubo zmielony pieprz
opcjonalnie: kilka plasterkow pasztetu z foie gras
Sos malinowy (kliknij)
Sposób przygotowania:
Watróbki dobrze oczyscic z błonek, dokladnie wyplukac i osuszyc na sicie, a pozniej na papierowych recznikach. Na patelni rozgrzac niewielka ilosc oleju i usmazyc wątrobki. Pod koniec smazenia posolic i posypac swiezo zmielonym pieprzem.
Mala patelnie posmarowac olejem i rozgrzac (sredni plomien). Polozyc plastry foie gras i smazyc kilka sekund. Ostroznie odwrocic i podsmazyc z drugiej strony. Trwa to doslownie chwilke - nie nalezy odchodzic od patelni.
Na talerz wlac kilka lyzek sosu, ulozyc na nim kilka watrobek i plasterki podsmazonego foie gras. Ozdobic swiezymi ziolami.
Smacznego :)
Troszeczke sprofanowalas to foigras... A ogolnie jak smakowalo ?
OdpowiedzUsuńTam zaraz "sprofanowalas", po prostu tworczo wykorzystalam ;) Dla mnie nie ma barier jesli chodzi o wykorzystanie produktow. Gdyby kazdy uzywal pasztetu tylko do smarowania pieczywa, nie wymyslono by niczego nowego :)
OdpowiedzUsuńPs. Naprawde dobre bylo.