wtorek, 25 października 2011

Sos malinowy z octem balsamicznym

Ten sos wspaniale podkresla smak miesa. Dobrze komponuje sie z grilowanymi lub pieczonymi owocami. Bardzo dobrze pasuje tez do smazonej watrobki drobiowej.
Przepis na watrobke opublikuje w najblizszym czasie.


Składniki:
ok. 30 dag malin (moga byc mrozone)
kilka lyzeczek brazowego cukru
2 lyzki octu balsamicznego
troche wody
lyzeczka masla

Sposob wykonania:
Maliny wlozyc do rondelka, dodac "chlupek" wody oraz ocet balsamiczny, i gotowac, az maliny sie rozpadna, a ocet odparuje. Wtedy dodac cukier i maslo i gotowac jeszcze troche, az cukier sie rozpusci i zacznie sie lekko karmelizowac. Jesli sos jest za gesty, dodac jeszcze troche wody.

Sos mozna przetrzec przez sito, lub nie - w zaleznosci od tego, czy przeszkadzaja nam pestki, czy nie.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Nie jestem wielka fanka slodkich dodatkow do mies, ale tego twojego sosu chetnie bym sprobowala, chocby dlatego, ze polaczenie owocow i balsamico zawsze mi pasowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak juz chcesz sprobowac, to polecam ten sos wlasnie.
    jest slodki i wytrawny zarazem i, co dziwne, dzieci tez go lubia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny! Dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekam z niecierpliwością na wątróbkę bo zapowiada się obiecująco:) pięknie tu u Ciebie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje Piegusku :*
    Watrobka juz na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziekuję za komentarze :) Będę wdzięczna, jeżeli nie będziesz komentować anonimowo :)