To najlepsza warzywna zupa jaką ostatnio zrobiłam. Doskonała na jesienno-zimowa, sycąca i rozgrzewająca. Lekka, ponieważ nie zawiera mięsa - została ugotowana na wywarze z warzyw i ziół. Zdrowa, bo oprócz ogromnej ilości warzyw, zawiera też kaszę jaglaną, która wspomaga odporność. Jest mocno pomidorowa i pachnie kolendrą.
To nie pierwsza taka zupa, którą pokazuję na blogu. Wcześniej publikowałam już przepis na minestrone, chociaż był trochę inny, bardziej tradycyjny.
Dzisiaj skład zupy został podyktowany zawartością lodówki, a że było do wykorzystania kilka nietypowych składników (chińska kapusta pak choi, korzonki kolendry, samotny, słodki ziemniak), powstała polska minestrone, z jaglanką, która zezuje na wschód ;)
Jak zrobić minestrone?
Składniki zupy:
1 papryka
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1/2 niedużej cukinii
1/2 pora
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 średniego selera
1 słodki ziemniak
1 kapusta pak choi (lub 1/4 kapusty pekińskiej)
2 słoiczki domowego przecieru pomidorowego (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
posiekane korzonki i łodyżki z małego pęczka kolendry
2 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub 6 posiekanych, suszonych pomidorów w oleju)
3 łyżki dowolnego tłuszczu (u mnie oliwa z oliwek) do smażenia
Kasza jaglana ugotowana na sypko - ok. 1 szklanki na 4 osoby
Przyprawy:
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier lub inne słodzidło do smaku
1 po 1 łyżece słodkiej papryki i kurkumy
płaska łyżeczka curry
coś do zaostrzenia smaku, u mnie oliwa chilli, ale może być świeża lub suszona papryczka chilli, pieprz cayenne albo sos chilli
Pęczek ziół:
kilka gałązek świeżego tymianku*
kilka gałązek oregano
1 gałązka szałwi
2 gałązki selera (lub kilka gałązek pietruszki)
* świeże zioła można zastąpić suszonymi
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniak) obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Kapustę i por pokroić w paski. Zioła niezbyt mocno związać w pęczek.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Lekko zrumienić, po czym ostrożnie (zrobi szszsz! ;-) wlać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki razem z zalewą i ok. 1 szklanki wody.
Dodać pokrojone warzywa (oprócz cukinii i kapusty), pęczek ziół, posiekane korzonki kolendry, sól, cukier do smaku, pieprz i przyprawy (papryka, kurkuma, curry, chilli). Gotować aż warzywa zmiękną, po czym dodać łodyżki kolendry, kapustę, cukinię i pastę z suszonych pomidorów.
Gotować jeszcze ok. 10 min i doprawić (kapusta i cukinia szybko się ugotują, ale jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa, gotuj wszystko dłużej). Na koniec posypać świeżą kolendrą lub natką.
Smacznego :)
pierwsze widzę takie danie dla mnie egzotyka:d
OdpowiedzUsuńAle minestrone? Czy zezujące? ;) :D
Usuń