poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kurczakowe "kieszonki" z grilla.



W niedzielę rozpoczęliśmy oficjalnie sezon grillowy :) Zaczęło się od kupna nowego grilla, który trzeba było jak najszybciej wypróbować, więc mozna powiedzieć, że to on natchnął mnie do wyczarowania pysznego obiadu. Na pierwszy ogień poszła karkówka z rozmarynem, faszerowane, młode ziemniaki, pieczarki z oliwą, czosnkiem i oregano, i piersi kurczaka z masłem i koprem.
Chociaż karkówka, to nie do końca moja bajka, jednak rodzina była nią absolutnie zachwycona. Pieczarki okazały się prawdziwym hitem i najszybciej się skończyły. A moim faworytem były faszerowane ziemniaki - mięciutkie i aromatyczne :)

Disiaj dzielę się z Wami przepisem na "kieszonki" z kurczaka.


Jak zrobić "kieszonki" z piersi kurczaka z grilla?

Składniki:
4 pojedyńcze piersi z kurczaka
4 łyżeczki masła
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz młotkowany, papryka w proszku, oliwa
4 arkusze folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:
Piersi umyć i dokładnie osuszyć. Każdą naciąć tak, aby powstała kieszonka na farsz, a następnie posolić i popieprzyć, również wewnątrz kieszonki.
Koperek grubo posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koper i czosnek wymieszać z masłem, a następnie włożyć farsz do kieszonek i dobrze docisnąć. Filety skropic oliwą.
Każdy kawałek mięsa zawinąć w folię aluminiową, ale tak, aby nad mięsem pozostała wolna przestrzeń, dzięki której para będzie swobodnie krążyć. Można przygotować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej.
Grillować ok. 15 min.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglądają te kieszonki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Taka pierś to właśnie to co uwielbiam z grilla. Kiełbaską też nie pogardzę i kaszanką, ale karkówka mi jakoś nie wchodzi :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to tak, jak ja. Najbardziej lubie kurczaka. Karkówke zjem czasem, ale musi byc bardzo chuda i prawie zwęglona ;)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, ale zastanawiam się czy można taką wersję kurczaka zrobić na grillu w piekarniku? wiem, że taki na "wolnym powietrzu" jest najlepszy, ale niestety nie mam czasu, a w domu grilla w piekarniku mam pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, że można. Nawet na patelni to zrobisz, bo kawałki miesa są zawinięte w folię. Tylko musisz sama "wypraktykować" jak długo go grillować. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę