czwartek, 26 czerwca 2014

Lane kluski bezglutenowe



Dalej w temacie klusek - jakieś przyjemności trzeba mieć, nawet na bezglucie ;-)
Dzisiaj poczułam się jak normalny człowiek, mogąc z synem zjeść rosół z lanymi kluskami, które smakowały prawie tak, jak te z pszennej mąki. Prawie, bo jednak żadna mąka bez glutenu nie będzie nigdy smakowała jak ta, która go zawiera. I żadna nie będzie miała takiej konsystencji, bo to gluten klei i zapewnia sprężystość.
Ale na szczęście niektóre dania da się "podrobić" tak, żeby smakowały prawie jak oryginał.
I tak własnie jest z tymi kluskami. Ufff... Na szczęście. Kropla normalności w bezglutenowym oceanie ;)


Jak zrobić bezglutenowe lane kluski?

Składniki:
dla 2 osób

1 duże jajo
1 czubata łyżka mąki ryżowej
1 czubata łyżka mieszanki mąk bezglutenowych na chleb (albo 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
mały "chlupek" (2-3 łyżki) wody mineralnej gazowanej
szczyptę soli

W szerokim rondelku zagotuj wodę z solą. Jajko rozbij do kubeczka, dobrze roztrzep trzepaczką, dodaj obie mąki, szczyptę soli i wodę. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj jeszcze odrobinę wody). Ciasto powinno być lejące, ale po przechyleniu kubka nie powinno zbyt ochoczo wypływać ;)
Pewnie każdy ma swój ulubiony sposób, ale ja leję ciasto na wrzątek przez trzepaczkę, którą obracam. Dzięki temu otrzymuje drobne kluseczki, zamiast grubych kluch.
Gotuj mniej więcej minutę od wypłynięcia, odcedź i od razu podawaj.
Jeśli zamierzasz podać je później, przelej je na sicie zimną wodą i odstaw w chłodne miejsce.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis. Wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zastąpiłam mąkę ryżową mąką z tapioki i wyszły pyszne - niemal takie same jak te z mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyszło mi.Dałam trzy razy tyle mąki a i tak ciasto było wodniste. Myslała,że coś z tego wyjdzie, ale wyszła breja :-(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę