środa, 29 lutego 2012

Pieczona dynia.


Trochę dziwną porę roku sobie wybrałam, żeby zacząć snuć rozważania na temat dyni, ale co tam - już prawie mamy wiosnę, więc za chwilę będzie jesień. A ja uważam się za szczęściarę, bo mam jeszcze dwie duże dynie w spiżarni :)

Odkąd zakochalam się w dyni, a będzie tego już chyba więcej niż dekada, szukam przepisów na nowe dania, z użyciem tego kulinarnego złota, bo dynia jest niesamowita i daje tyle możliwości, że tylko gotować :)

Zaczynałam od tego, co najprostsze, czyli od placków. Pewnie każdy, kto pierwszy raz miał dynię w rękach pomyslał o plackach :) 
Poźniej przyszedł czas na zupy, marynaty, sałatki, aż doszłam do dyni na surowo.


Jak wykorzystać pieczoną dynię?

Jeśli tylko mam możliwość, piekę dynię w piekarniku. 
Pieczone kawałki dyni są świetnym dodatkiem do obiadu. Ulubione danie moich chłopaków, to kurczak pieczony w całości, z różnymi warzywami, a wśród nich duże kawałki dyni, o którą wszyscy sie biją :)
Można też położyć plastry pieczonej dyni na kanapce z twarożkiem, czy fetą, skropić oliwą i octem balsamicznym. Niebo. 
Pieczona dynia może być dodatkiem do sałatki. Parę listków różnych sałat, pomidorki koktajlowe, jakiś ser, oliwki, orzechy? Proste i pyszne.
Pieczona dynia w marynacie? Pasta z dyni? Dynia na słodko? Czemu nie.
No i zupa. Zupa z pieczonej dyni jest o niebo lepsza niż z tej nie pieczonej. Powiem więcej, jest najlepsza :)


Jak przyprawic dynię przed pieczeniem?

Dynię przed pieczeniem posypuję różnymi ziołami i/lub przyprawami, które dobieram pod kątem tego, do czego będę jej używała.
Przykładowo: jesli ma być dodatkiem do obiadu (np. ww. pieczonego kurczaka), piekę ją razem z ziemniakami i innymi warzywami, z całymi główkami czosnku i doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru trzcinowego, gałązkami rozmarynu lub tymianku i oliwą. Jeśli mam zamiar użyc jej do jakiejś orientalnej potrawy, np. zupy, posypuję ją gałką muszkatołową, kardamonem, cynamonem, kuminem, kurkumą albo przyprawą "5 smakow".
Jeżeli wiem, że będę używała jej do deseru, posypuję ją brązowym cukrem i cynamonem, ewentualnie odrobiną gałki muszkatołowej, czy kardamonu. Uzywam też skórki z cytryny lub limonki i miodu. Ja bardzo lubię wyrazisty miód gryczany, ale oczywiście nadaje się każdy dobry, prawdziwy miód.


Kilka potraw z wykorzystaniem dyni:
zupa z dyni z jabłkiem
faszerowane kwiaty dyni w ciescie
indyjska, kremowa zupa z dyni
zupa dyniowo-brokułowa
dyniowe lub cukiniowe placuszki


Jak zrobić pieczoną dynię?

Składniki:
kawalek dowolnej odmiany dyni
ulubione przyprawy (patrz wyżej)
oliwa lub/i maslo
sól, cukier


Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nastepnie pokroić ją na dowolnej wielkości kawałki (im wieksze, tym dluzej trzeba bedzie ja piec).  Jezeli dynia jest mloda, mozna ja piec i jesc razem ze skorka. Jezeli skorka jest zdrewniala, mamy dwie mozliwosci: piec ze skorka i zdjac ja po upieczeniu, lub obrac przed pieczeniem. Pierwszy sposób gwarantuje, ze dynia nie rozleci sie w trakcie pieczenia. Poza tym skorka ma w sobie mnóstwo smaku i zapachu i dlatego wolę piec dynię razem ze skórką.
Po pokrojeniu nalezy dynie ulozyc na duzej blasze (najlepiej, zeby kawalki nie stykaly sie ze soba), wylozonej papierem do pieczenia. Posypac wybranymi przyprawami, skropic oliwa, lekko posolic i posypac cukrem, ewentualnie dodac swieze ziola i czosnek. Nastepnie dobrze natrzec dynie przyprawami i oliwa i wstawic do nagrzanego do 200oC piekarnika, na srodkowa polke.
Czas pieczenia zalezy od wielkosci kawalkow dyni i od piekarnika. Zazwyczaj zajmuje to ok. 1/2 - 1 godz. Jesli dynia zaczyna sie zbytnio przypiekac, mozna blachę luźno przykryć folią aluminiową.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Zgadzam się, że pieczona dynia jest pyszna. Po prostu rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam, chłopaki też. Często piekę ja razem z kurczakiem i innymi warzywami. Pycha!

      Usuń
  2. No i tym sposobem mam jęzor do kolan ;-)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczoną dynię! I uważam, że zawsze jest dobra pora na nią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod warunkiem, że jest dynia :) niestety przez większość roku nie ma :/

      Usuń
  4. Oj tak, zawsze jest dobra pora, pod warunkiem, ze uda sie zdobyc dynie :) Swoja droga zastanawiam sie, jak to jest... dynie mozna spokojnie przechowywac az do wiosny, a w sklepach jest tylko jesienia. Nie oplaca sie...?

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie właśnie się upiekla :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę :) zjadłabym taka prosto z piekarnika, mniam!

      Usuń
  6. O Boże to ma być 200 stopni!!! W gazecie przeczytałem, że piecze się w 140 i już siedzi w piekarniku od 1,5 godziny i dalej twarda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie musi, ale faktycznie - szybciej się upiecze jeśli temperatura będzie wyższa. Ja wole piec w wyższej, bo szybko się upiecze, a nie wysuszy.

      Usuń

Bardzo dziekuję za komentarze :) Będę wdzięczna, jeżeli nie będziesz komentować anonimowo :)