wtorek, 29 października 2013

Lekki gulasz z kurczaka z grzybami i owocami z nalewki



Gulasz powstał jako dodatek do kopytek gryczanych, a inspiracją były owoce, które zostały po przecedzeniu nalewki śliwkowej.
Połączenie mięsa, grzybów, owoców "na rauszu" ;) i pomarańczowej nuty może się wydawać zaskakujące, jednak "nie taki diabeł straszny..." - pyszne wyszło :)



Składniki gulaszu z kurczaka z grzybami:

1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry
mała garść suszonych grzybów (bez namaczania, posiekanych drobno)
1 nieduża cebula
2 łyżki owoców z nalewki (śliwki z rodzynkami)
1 "pasek" pomarańczowej skórki (bez białej części)
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki gryczanej  (ryżowej, lub pszennej)
sól, pieprz, masło klarowane (lub olej) do smażenia
posiekany koperek

Jak zrobić gulasz z kurczaka z grzybami?

Cebulę obrać i drobno posiekać. Skórkę z pomarańczy (zdjąć przy pomocy obieraczki do warzyw) pokroić bardzo drobno. Mięso umyć, jeśli trzeba wykroić kości i chrząstki, osuszyć i pokroić w paseczki.
W rondlu rozgrzać masło/olej, dodać pokrojone mięso, doprawić solą i pieprzem, a następnie lekko zrumienić. Dodać cebulę, grzyby i skórkę pomarańczową. Smażyć kilka minut, stale mieszając. Dodać pokrojone drobno owoce z nalewki i ok. pół litra wrzątku, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości mięsa i grzybów (ok. 5 - 10 min).
Do kubeczka przełożyć śmietanę, dodać mąkę, trochę zimnej wody i chochelkę wywaru, w którym dusiło się mięso i grzyby. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, a następnie powoli, cały czas mieszając, dodawać do mięsa, aby zagęścić i doprawić sos. Zagotować, wyłączyć gaz i można podawać :)

Ja podałam z kopytkami gryczanymi, ale równie dobre będą ziemniaki, ryż, makaron, czy kluski półfrancuskie.

Smacznego :)

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)