sobota, 12 listopada 2011

Watróbki drobiowe z foie gras i sosem malinowym


Składniki:

1/2 kg watrobek drobiowych
olej do smazenia
sol, grubo zmielony pieprz
opcjonalnie: kilka plasterkow pasztetu z foie gras

Sos malinowy (kliknij)





Sposób przygotowania:

Watróbki dobrze oczyscic z błonek, dokladnie wyplukac i osuszyc na sicie, a pozniej na papierowych recznikach. Na patelni rozgrzac niewielka ilosc oleju i usmazyc wątrobki. Pod koniec smazenia posolic i posypac swiezo zmielonym pieprzem.
Mala patelnie posmarowac olejem i rozgrzac (sredni plomien). Polozyc plastry foie gras i smazyc kilka sekund. Ostroznie odwrocic i podsmazyc z drugiej strony. Trwa to doslownie chwilke - nie nalezy odchodzic od patelni.
Na talerz wlac kilka lyzek sosu, ulozyc na nim kilka watrobek i plasterki podsmazonego foie gras. Ozdobic swiezymi ziolami.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Troszeczke sprofanowalas to foigras... A ogolnie jak smakowalo ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tam zaraz "sprofanowalas", po prostu tworczo wykorzystalam ;) Dla mnie nie ma barier jesli chodzi o wykorzystanie produktow. Gdyby kazdy uzywal pasztetu tylko do smarowania pieczywa, nie wymyslono by niczego nowego :)

    Ps. Naprawde dobre bylo.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)