sobota, 19 maja 2012

Zupa koperkowo-serowa z cytrynową skórką


Ta zupa to dzielo przypadku, ale smakuje niebiansko :)



Skladniki:
ok. 2 litry wywaru z warzyw lub rosolu z kurczaka
1/2 litra mleka
1 gotowana marchewka
ok. 1 szklanki drobnego, ugotowanego makaronu (gwiazdki, ryzowy)
1 duzy serek topiony smietankowy (Hochland, 100g)
garsc tartego parmezanu
duzy peczek kopru, caly, razem z łodyzkami
skorka otarta z jednej, duzej cytryny
sok z cytryny, sol, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Rosol zagotowac, dodac posiekane łodyzki kopru, pokruszony serek topiony i parmezan. Mieszac trzepaczka, az oba sery sie rozpuszcza. Dodac mleko, pokrojona marchewke i skorke cytrynowa. Zagotowac, dodac reszte posiekanego koperku i ugotowany makaron, a nastepnie wylaczyc gaz. Doprawic swiezo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i - jesli potrzeba - dosolic.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Dodatek skórki cytrynowej mnie zainspirował;-) Pyszna zupka;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe z tą cytryną. :) CHętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jeszcze zupy koperkowej nie robiłam, ciekawe połączenie smaku z cytryną, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zupa, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)