niedziela, 2 lutego 2014

Roladki z piersi indyka z serem wędzonym




Witam po długiej przerwie.
Za mną udany, zimowy urlop, więc wracam z nowymi siłami, gotowa na nowe wyzwania.

Jeśli chodzi o kulinaria, to zaczynam od bardzo smacznych i prostych w przygotowaniu roladek, które uświetniły  nasz "powitalny" obiad.

Czy wy też tak macie, że podczas urlopu zachwycacie się lokalną kuchnią, ale zaraz po powrocie macie ochotę na coś prostego, niezbyt wyszukanego, domowego? My tak mamy. 
Tęsknimy do "normalnego" jedzenia, cokolwiek by to miało oznaczać ;)

Po powrocie "skądś", zazwyczaj gotuję gar rosołu (bo na drugi dzień będzie z niego pomidorowa) i robię drobiowe "schabowe", z ziemniakami i kapustą "z robakami".

To określenie wymyślił mój młodszy syn, kiedy był zaledwie kilkuletnim pacholęciem ;) a rzeczone "robaki", to nic innego, jak zwykły kminek :)

Dzisiaj niestety było bez kapusty (nikomu nie chciało się ruszyć do sklepu), ale zamiast niej była sałatka i ziemniaczane puree z serem.

Z przymrużeniem oka ;)

Zapraszam


Jak zrobić roladki z piersi indyka z serem?


Składniki:
4 płaty mięsa z piersi indyka
4 łyżki tartego, wędzonego sera (lub jakiegokolwiek żółtego)
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka

Do panierowania:
1-2 jajka
mąka 
bułka tarta

Mięso rozbić cienko, uważając, żeby go nie przerwać. W każdy płat wetrzeć trochę czosnku, posypać solą, pieprzem, dużą ilością papryki (będzie ładnie kontrastowała z serem) i łyżką tartego sera.

Zwinąć ściśle w roladkę, a następnie ściskając w dłoniach dobrze "skleić" mięso, zwłaszcza na końcach, nadając mu wrzecionowaty kształt.

Panierować w mące, jajku i bułce tartej. 
Smażyć na średnim ogniu, odwracając co jakiś czas, aby zrumieniły się z każdej strony.

Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również :) Zawijam wszystko, co sie da :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko, były pyszne :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. A ja zauważyłam, ze u nas zawijańce pojawiają się falami ;) Długo, długo nic, a później kilka dni z rzędu zawijam co sie da ;)

      Usuń
  4. Wygląda super :) A jakiej kuchni kosztowałaś podczas zimowego urlopu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Tym razem włoskiej :)

      Usuń
  5. Wygląda super i pewnie też tak smakuje. Muszę sobie coś takiego zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pszczółko :* Szybko się robi, a zawsze to jakieś urozmaicenie :)

      Usuń
  6. ile czasu to się robi ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyżej napisałam, że robi sie szybko, ale czasu nigdy nie mierzyłam ;)
      To zależy od tego, jak sobie radzisz w kuchni. Dla mnie to zadanie na, góra, pół godziny - często robię roladki, mam wprawę. A ile to zajmie tobie, czy komuś innemu, nie potrafię przewidzieć.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Robilam niedawno i dzis do powtorki :) Banalnie proste i bardzo smaczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)))) Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)