piątek, 12 września 2014

Wspaniała szarlotka z połówkami jabłek i śmietankowym lukrem



Jestem wielką miłosniczką szarlotek. Uwielbiam to ciasto w każdej postaci. Wypróbowałam już wiele przepisów i ciągle szukam nowych. Ostatnio zaintrygował mnie przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i postanowiłam go wypróbować. 


Spróbowałam i efekt jest taki, że piekłam ją już pięć razy w tym tygodniu, bo ciągle nie mamy jej dosyć :) Poza tym, w kuchni stoi skrzynka jabłek i coś z nimi trzeba zrobić ;)



Mimo, że w tym cieście nie ma jajek i cukru, jest ono zadzwiajaco smaczne i kruche, wręcz idealne.
Jedynym źródłem cukru jest śmietankowy lukier, dzięki któremu można "dosłodzić" ciasto tak, jak lubimy. Dla mnie optymalna ilość, to pół szklanki lukru, ale jeżeli lubicie ciasta bardzo słodkie, wykorzystajcie całą szklankę.

Podczas pieczenia połówki jabłek same zamieniają sie w mus i to jest piękne :) Nie trzeba ich kroić, siekać, ucierać. Wystarczy obrac, przekroić, wydrążyc gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Dzieki temu przygotowanie tej szarlotki nie zabiera dużo czasu.
Mojemu mężowi ta szarlotka bardzo przypomina jabłka w cieście, które robiła jego Mama. Ja też robiłam je kilka razy, jednak są dość pracochłonne. Każdą połówkę jabłka trzeba osobno "zapakować w kopertę" z ciasta...
Ta szarlotka, to takie jabłka w cieście zrobione hurtowo :)

Inne przepisy na szarlotkę:



Jak zrobić najlepszą szarlotkę?

2,5 szklanki mąki krupczatki
250g zimnego masła
200g serka homogenizowanego (może być waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (opcjonalnie, kiedy jabłka sa bardzo kwaśne)
6 dużych, kruchych jabłek (np. renety), lub więcej, jeśli jabłka są mniejsze
cynamon do posypania

Na lukier:
pół szklanki  cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub serka homogenizowanego (tego samego, co do ciasta)
Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę.

Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w drobną kostkę, zimne masło , szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Szybko posiekać nożem (albo specjalnym „siekaczem” do kruchych ciast). 
Dodać serek i zagnieść gładkie ciasto, starając się zrobić to jak najszybciej. 
Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę (lub na 15 min do zamrażalnika). Jeśli się śpieszę, pomijam ten etap.

Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.  Stolnicę/blat oprószyć mąką i rozwałkować  kolejno każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki  foremki, mniej więcej do połowy wysokości.
Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry (po 3 połówki w czterech rzędach, lub w pięciu, jeśli jabłka są mniejsze), posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Piec ok. 60 minut, w temp. ok. 200oC, aż ciasto lekko się zrumieni.
Po upieczeniu lekko przestudzić i (jeszcze ciepłe) polać lukrem.


Smacznego :)

34 komentarze:

  1. robiłam to ciasto, potwierdzam pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie tylko nam tak smakuje :)

      Usuń
  2. Musi być pyszna. W najbliższym czasie wypróbuję. Pozdrawiam. :) Pszczoła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszne Pszczółko, koniecznie wypróbuj :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosiu. Ja chciałam napisać jako nieanonimowy , ale nie potrafię, bo z tego co mi się tam pokazuje do wyboru, to ja kompletnie nie jarzę o co biega, dlatego po prostu się podpisałam. :) Całuski i pozdrowienia dla Twoich Menów.

      Usuń
    2. Dobrze zrobiłaś :) Wystarczy sie podpisać, bo te opcje do wyboru, to dla tych, co mają gdzieś konto, albo maja bloga, stronę internetową czy coś w tym stylu. Wystarczy, że sie podpiszesz i już nie jesteś anonimowa :) Buziaki :)

      Usuń
  4. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, pewnie wypróbuję go, bo nie piekłam jeszcze takiej szarlotki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka jest przepyszna. Jabłka posypałam suchą galaretką o smaku kiwi. Nadała im koloru I smaku. Nie miałam serka homogenizowanego, więc użyłam Philadelphia oryginalny. Pozdrawiam I zapraszam do mnie na "degustację". Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/12/szarlotka-z-polowkami-jablek/#more-5250

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wizytę :) Już byłam podziwiać twoje dzieło - wygląda bardzo apetycznie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Małgosiu, cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował no i że ciasto posmakowało tak bardzo :) U nas w domu to jeden z ulubionych przepisów, który wykorzystujemy przez cały rok. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, ciasto dziaj robię, trochę sobie pomoglam , bo zamiast walkowac ciasto , wylepiłam blaszke, jabłka grubo starłam a na wierzchu poukladałam kawalki ciasta jak kruszonke , takie plecaki, które zakryły jabka. Mam złamaną nogę i dlatego musiałam sobie ułatwić, mam nadzieję, że będzie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, ze będzie pyszna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały pomysł :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały pomysł :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Rzeczywiście pyszna. Ja dodaję jeszcze do wydrążonych jabłek po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu brzoskwiniowego. Jeszcze lepsza, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam to ciasto i powiem ze nie tylko mi smakuje. Poczestowalam kolezanki z pracy i mojej mamy kolezanki. Po pierwszym kawalku prosily o przepis. Latwe, proste i baaardzo smaczne. Dziekuje za swietny przepis!! Pozdrawiam:)
    -Ania

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycił :) Pozdrawiam i życzę kolejnych, udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej, tu Teresa, ponieważ pierwszy raz trafiłam na tę stronkę, a przepis mnie zainteresował chciałam dopytać czy pojemność szklanki do odmierzenia mąki to 200 czy 250 mililitrów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250 ml, ale zdarza mi się odmierzać kubkiem, który ma ok. 300 ml i też jest ok

      Usuń
  14. a do ciasta nie dajesz jajek???

    OdpowiedzUsuń
  15. A można dodać mniej masła???
    PS Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie próbowałam, ale myślę, że możesz spróbować zastąpić część masła jogurtem. Jak uzyskasz podobną konsystencję ciasta, to powinno się udać.
    Ps. Dziękuję :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić wygląda pięknie

      Usuń
    2. Zachęcam do zrobienia, jest prze-pysz-na:)))

      Usuń
  17. Wielkie dzięki ;) Zabieram się do roboty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby wyszła równie dobra!

      Usuń
  18. Musze zrobić wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę