poniedziałek, 2 lipca 2012

Tajska zupa ze slodkich ziemniaków



Zachcialo mi sie orientalnych smakow, a ze udalo mi sie kupic swieza kolendre, postanowilam zrobic gesta, aromatyczna zupe, inspirowana kuchnia tajska.
W lodowce zalegaly dwa slodkie ziemniaki i reszta zielonej pasty curry. Troche zmartwil mnie brak mleka kokosowego, na szczescie zwykly serek  (President) swietnie je zastapil.
Dodalam tez do tej zupy niewielka ilosc puree z dyni. Jednak zdaje sobie sprawe, ze to nie sezon na dynie, i nie kazdy ma ja w zamrazalniku, wiec ten dodatek smialo mozna pominac.
Zupa ma cudny kolor, az chce sie jesc :)

Skladniki:

1 sredni, slodki ziemniak
2 zwykle ziemniaki
3 czubate łyżki serka homogenizowanego *
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 cebula
1-2 łyżki oleju
1.5 litra wywaru z warzyw (dla jedzących mięso, może być drobiowy)
1 peczek grubo posiekanej kolendry
sol, pół łyżeczki kurkumy
opcjonalnie: puree z dyni

Sposob przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Na oleju podsmażyć pasę curry, dodać cebule, sol, kurkumę i wszystko razem smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodac wszystko do ziemniakow gotujacych sie w wywarze. Gotowac razem kilka minut, na malym ogniu, pod przykryciem.
Serek wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Całość zmiksować. Dodać połowę kolendry i wymieszać. Reszta kolendry posypac zupe przed podaniem.

Smacznego :)

* trzeba sprawdzić, czy serek nie zawiera glutenu; można też użyć 1-2 łyżki serka mascarpone, zwykłą śmietanę, a nawet jogurt, czy mleko kokosowe

4 komentarze:

  1. zapomnialam uprzedzic, ze to ostra zupa :)
    kuchenny balagan, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wygląda pysznie, chętnie ją kiedyś zrobię, bo lubię wszystko co tajskie (jak na razie z tego co spróbowałam ;) )

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę