wtorek, 9 października 2012

Sos pomidorowo - paprykowy z żółtymi pomidorami i spaghetti z sosem do kompletu...


Szybki obiad z wykorzystaniem domowych "gotowców", przecieru pomidorowego, paprykowego (przepis wkrótce), oliwy z chilli, ziołami i czosnkiem.


kolor jest autentyczny, zdjęcia bez retuszu :)

ten parmezan wygląda, jak  śnieg...

...a żółte pomidory, jak dynia :)

Składniki:
2 słoiczki domowego przecieru pomidorowego
(lub 2 puszki siekanych pomidorów z ziołami)
2 - 3 łyżki przecieru paprykowego
(lub 1 świeża, czerwona papryka)
3 - 4 duże, żółte pomidory
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
2 - 3 łyżki tartego parmezanu
świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk
sól, pieprz, cukier, suszone zioła prowansalskie, oliwa z chilli
olej, trochę masła

sos + spaghetti = pycha!

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać trochę oleju i, nie rumieniąc, podsmażyć warzywa.
W międzyczasie żółte pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 1-2 min, przełożyć do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Zioła umyć i posiekać.
Do rondla dodać przecier pomidorowy i paprykowy, 3/4 posiekanych pomidorów, cukier, sól i pieprz.
Jeżeli nie mamy przecieru paprykowego, kroimy drobniutko dużą paprykę i podsmażamy ją razem z cebulką i czosnkiem (w tym wypadku sos na koniec trzeba zblendować).
Wszystko razem należy dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną
Pod koniec duszenia do sosu dodać czubatą łyżeczkę masła, parmezan, suszone i posiekane zioła. Spróbować i - jeśli to konieczne - jeszcze trochę doprawić solą, pieprzem, cukrem, ewentualnie oliwą z chilli i ziołami.
Jeśli używaliśmy świeżej papryki, sos dobrze byłoby przetrzeć przez sitko.

Spaghetti
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem i świezymi ziołami.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nie wiem, co to za magia, ale komentarze do tego posta zniknęły... :/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę