wtorek, 30 kwietnia 2013

Faszerowane ziemniaki z grilla




Bardzo prosty, smaczny i łatwy w wykonaniu dodatek do grillowanego mięsa. Ponieważ ziemniaki są pieczone w folii, można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Jeżeli w tym samym czasie zamierzacie przygotować również pieczarki z grilla, możecie użyć do farszu posiekane nóżki pieczarek, zamiast całych grzybów.
Ziemniaków nie obieramy, dlatego przed ugotowaniem należy je dokładnie wyszorować szczoteczką, pod bieżącą wodą.
Takie ziemniaki, to w naszym domu prawdziwy hit. Są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję :)



Składniki faszerowanych ziemniaków:

4 duże, młode ziemniaki
1 duża cebula
ząbek czosnku
4 małe pieczarki
kilka gałązek koperku
olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania faszerowanych ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ponacinać w poprzek co centymetr (nie nalezy nacinać do końca, żeby ziemniaki się nie rozpadły) i podgotować we wrzątku przez ok. 10 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekany czosnek, cebule i grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wyjąć, lekko przestudzić, przy pomocy noża rozchylić nacięcia i włożyć pomiędzy nie farsz. Każdy ziemniak położyć na kawałku folii aluminiowej, posypać koperkiem, położyć na wierzchu kawałeczek masła i zawinąć.
Piec na grillu aż ziemniaki zrobia się całkowicie miękkie (zależy to od wielkości ziemniaków). U mnie trwało to ok. 15 min.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na wykorzystanie nóżek od pieczarek, zawsze się zastanawiam co z nimi potem zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nózki od pieczarek zawsze mozesz podsmazyc i zamrozić. Będą jak znalazł do omletu, jajecznicy, zupy, sosu itp. :)

      Usuń
  2. Pysznie, jak pogoda dopisze to wkrótce wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym na pogodę nie czekała, bo sie nie zapowiada ;) U mnie grillowanie pod tarasem ;)

      Usuń
  3. Mniam, świetne ziemniaczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na grilla idealne, ja robiłam wczoraj grillowane ziemniaczki w ziołach i boczku(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na pewno, śmiem twierdzic, że każdy rodzaj ziemniaczków z grilla to przebój :)))

      Usuń
  5. Takie ziemniaki zawsze szybki znikają,ja zrobiłam podobne z przepisów kuchni Lidla,wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę