środa, 29 maja 2013

Dojrzałe pomidory, pyszna, grecka feta, ocet balsamiczny - jednym słowem - sałatka :)


 
Gdyby mnie ktoś zapytał, jaki kolor lubie najbardziej - pewnie odpowiedziałabym, że czerwony. Idąc dalej tym tropem: ulubione warzywo/owoc - pomidor. A ukochane połaczenie smaków? Odpowiedź tez nasuwa sie sama, to własnie taka pomidorowa sałatka. Prostota, smak, aromat... Wszystko co lubię w jednej porcji... Warunek: najlepsze składniki, jakie uda sie zdobyć i pyszne, dojrzałe w słońcu pomidory (najlepiej malinowe albo bawole serca). A jeśli by się udało dodać zioła z własnego ogródka, to byłoby prawdziwe niebo :)



Składniki sałatki pomidorowej z fetą:

kilka dojrzałych pomidorów
200g dobrej, greckiej fety
najlepszy ocet balsamiczny, jaki uda się "namierzyć"
pyszna, włoska oliwa z oliwek
ulubione zioła (zwykle bazylia, tym razem jednak koperek)
odrobina miodu i druga odrobina octu winnego
sól i pieprz prosto z młynka

Sposób przygotowania sałatki pomidorowej z fetą:

Pomidory zanurzyć we wrzatku na ok. minutę, odcedzić i od razu przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, wyciąć szypułki i pokroić w ćwiartki (jeśli pomidorki są nieduże) lub w kostkę (jeśli ą większe).
Fetę odsączyć i pokroic w kostke. Zioła posiekać (jesli to bazylia, lepiej porwać ją w palcach, wtedy nie straci koloru). Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać oliwę i ocet balsamiczny w proporcji 3:1, dodać jedna część octu winnego, troche miodu do smaku, sól i pieprz. Słoiczek zakręcic i potrząsając nim, mieszać sos, az powstanie gładka emulsja.
Pomidory wymieszac z fetą, posypac koperkiem/bazylią i polac sosem. Dać im chwilę na "przegryzienie się", po czym mozna już delektować się pyszną sałatką.
A gdyby tak podać do niej kawałek grillowanej ciabatty (bagietki) polanej oliwa czosnkową, to niebo w gębie (dla pomidorożerców) gwarantowane :)



Smacznego :)

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)