poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Cukinia, czyli cukiniowe love ;)



Macie cukinię i 5 minut? Zróbcie sobie :)

Ciężko byłoby znaleźć coś równie pysznego, łatwego i szybkiego. Po prostu... cukiniowe love ;)
Jest jeden warunek: musicie lubić cukinię.
Ja co roku sie tym zajadam :) Zaczynam jak tylko pojawi się młoda cukinia (najpierw w sklepach, później w ogródku). Ta ogródkowa oczywiście o niebo lepsza!
Poza  doskonałym smakiem, miła niespodzianka: taka cukinia jest też d i e t e t y c z n a

Dzisiaj w wersji z cebulą i szczypiorkiem, bo... taki miałam kaprys :)

Uwielbiam te rumiane, chrupiące krążki z chlebem (albo - ostatnie odkrycie - z macą). Są też świetne jako dodatek do dania głównego. Jednak najczęściej jem je prosto z patelni lub grilla :) Rzadko sie zdarza, żeby zdążyły trafić na talerz :)




Składniki:

1 młoda (nieduża) cukinia, ok. 20 cm długości
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, dowolna zielenina

opcjonalnie (jak dzisiaj u mnie) młoda cebulka


Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, osuszyc i pokroić (bez obierania) w plastry grubości ok. 1/2 cm (większe plastry można przekroic na pół).
Czosnek obrac i drobno posiekać. Cebulę umyć i pokroić w dość grube krążki.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć plasterki cukinii, cebulę i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, ok. 5 min. Posypać zieleniną i... natychmiast zjeść :)

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. robię tak samo, czasem z czosnkiem, czasem bez, czasem zjadam z makaronem, czasem z kaszą, mam jobla na punkcie cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. własnie ostatnio odkryłam, że mnóstwo ludzi lubi cukinię :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)