wtorek, 20 marca 2012

Piersi z kurczaka w cytrynowym sosie z kaparami


Prostota i niebo w gebie, czyli... piccata :)
A piccata, to nic innego, jak wloski sposob przygotowania miesa (cieleciny, piersi z kurczaka, indyka) polegajacy na pokrojeniu, jak na sznycle czy eskalopki, panierowaniu w mace, obsmazeniu i podaniu z kwaskowatym, winno-cytrynowym sosem, z kaparami, czy natka pietruszki.
Przepis wypatrzylam w programie Baddy'ego Valastro, ale jak zwykle, przepis to tylko inspiracja.
Po drodze zapomnialam o dodaniu wina, ale nie sadze, zeby przepis na tym ucierpial ;)
Po raz pierwszy zrobilam to danie na urodziny syna i musze przyznac, ze to absolutna rewelacja, zwlaszcza dla milosnikow kaparowo-cytrynowego duetu!


Skladniki:
2 duze piersi z kurczaka (wlasciwie, to wieeelkie ;)
garsc malych kaparow w zalewie
filizanka rosolu
filizanka bialego, polslodkiego lub wytrawnego, wina
skorka otarta z cytryny
sok z cytryny
3 zabki czosnku
maka do panierowania
olej do smazenia
maslo
sol, pieprz, slodka papryka
garsc siekanej natki pietruszki
kilka plasterkow cytryny do dekoracji

Sposob przygotowania:
Mieso umyc, oczyscic z blonek, rozdzielic na pojedyncze piersi. Kazdy kawalek pokroic w poprzek, ukosnie, na 3-4 czesci, i posypac przyprawami z obu stron. Panierowac w mace i smazyc partiami na oleju.
Po usmazeniu wszystkich kawalkow miesa, do pozostalego tluszczu dodac posiekany czosnek i kapary. Wlac wino (ja nie dodalam) i, kiedy troche odparuje, dodac bulion i skorke z cytryny.
Nastepnie dodac lyzke masla, wymieszac i wlozyc do sosu podsmazone wczesniej mieso. Dodac natke pietruszki i sok z polowy cytryny. Wymieszac, sprobowac sos i ewentualnie jeszcze doprawic.

Wspaniale smakuje z ryzem, pieczonymi ziemniakami lub - jak u mnie - z buleczka pieczona na zakwasie.



Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Ten sos musi byc obledny! Zapalalam ostatnio wielka miloscia do kaparow, wiec na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest pycha! Na drugi dzien jedlismy resztki na zimno, z buleczka - niebo w gębie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. To dla mojego małżonka! On uwielbia kapary...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewelina, ja tez kiedys nie przepadalam, a teraz naprawde uwielbiam :) Balam sie, ze moim gosciom nie posmakuje, ale na szczescie wszyscy jedli, uffff... :)

    Majanko, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelina, ja tez kiedys nie przepadalam, a teraz naprawde uwielbiam :) Balam sie, ze moim gosciom nie posmakuje, ale na szczescie wszyscy jedli, uffff... :)

    Majanko, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. I jest pyszne, chociaż pewnie nie dla ciebie, co? ;)

      Usuń
  8. Agnieszka, wyprobuj ;)

    Ojciec Dyrektor, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilem odrazu po przeczytaniu , fajny przepis aromatyczne i dobre danie latwe w przygotowaniu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie, że smakowało i że zadałeś sobie trud, żeby mi o tym napisać :) To faktycznie proste danie - szybko sie robi, nic skomplikowanego - ale naprawdę pyszne!

      Usuń
  10. Wspaniały, prosty i oryginalny pomysł, dziękuję Alicjo z Krainy Garów:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę