czwartek, 23 kwietnia 2015

Mega proste i szybkie - spaghetti ze szpinakiem i dymką


Kiedy na zrobienie obiadu mam dosłownie pół godziny, wtedy najczęściej robię makaron "z czymś", bo makaron jest w takiej sytuacji niezawodny.
Da się go zrobić bardzo szybko, a na dodatek nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Gotuję makaron, szybko wymyślam jakiś dodatek lub sos - i to wszystko.
W wersji bezglutenowej makaron pszenny najczęściej zastępuję kukurydzianym (ale może też być ryżowy, czy gryczany).

Tym razem też zrobiłam błyskawiczny obiad. Świeży szpinak i dymkę kupiłam w drodze do domu. Wodę na makaron nastawiłam, zanim jeszcze zdjęłam buty :) A cała reszta zajęła mi zaledwie kilka minut.

Może nie wygląda, ale to jest naprawdę pyszne :)




Jak zrobić błyskawiczne spaghetti?

Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku, 300g
6 cebulek dymek (biała i zielona część)
2 łyżki masła (lub 4 łyżki oliwy)
4 duże ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, szczypta cukru

ok. 300g makaronu spaghetti


Nastawić wodę na makaron. W międzyczasie opłukać szpinak, posiekać dymkę i czosnek.
Kiedy woda się zagotuje, dodać makaron i gotować, aż będzie prawie al dente. Pod koniec gotowania do makaronu dodać szpinak i gotować jeszcze ok. 1 min.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać (niezbyt mocno) masło lub oliwę (lub trochę tego, trochę tego - w zasadzie rodzaj i ilość tłuszczu zależy od waszych upodobań), dodac czosnek i dymkę i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, ale sie nie zrumienią.
Odcedzić makaron ze szpinakiem i dorzucić do masła z dymką i czosnkiem (zachować trochę wody). Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać wodę z makaronu (kilka łyżek).
Podawać od razu, koniecznie z kefirem lub maślanką. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Robię podobne, raz z cebulą, raz bez, czasem z sosem pomidorowym i szpinakiem, lubię w każdej formie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A możesz zdradzić gdzie kupujesz makaron bez glutenu i w jakiej cenie? U nas w sklepie ze zdrowa żywnością jest po 12 zł, to na moją kieszeń zdecydowanie za wiele.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, 12 zł to przesada :) Najtańszy w Biedr***e ;) Nie pamietam dokładnie, ale coś koło 3 zł. U mnie są świderki i spaghetti własnie. A ryżowy i sojowy w prawie wszystkich sieciówkach jest. Duzo droższy, gryczany, kupuje u siebie w sklepie ze zdrową żywnością. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Krótki czas przygotowania, super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę