czwartek, 2 kwietnia 2015

Co przygotować na Wielkanoc?



Wielkanoc za płotem, dlatego na prośbę Pauli, czytelniczki bloga, zrobiłam dla was małe zestawienie. Są to pootrawy, które pojawiały się na moim świątecznym stole na przestrzeni tych kilku lat, odkąd prowadzę bloga.
Znajdziecie tutaj niebanalne przystawki, moje sałatkowe "pewniaki", wielkanocne zupy, sosy i dodatki, a także pieczone mięsa, pasztety i obiadowe roladki, które moim zdaniem są doskonałe na świąteczny obiad.
Bierzcie, częstujcie się, czujcie się jak u siebie w domu :) Będę bardzo szczęśliwa, jeśli ułatwię wam podjęcie tej niełatwej decyzji, co przygotować na święta.

W tym poście znajdziecie tylko dania wytrawne. Wielkanocne słodycze i wypieki - żeby niepotrzebnie nie wydłużać tego wpisu - w kolejnym poście.


1. Wielkanocne przystawki różne.


Łososiowe niespodzianki



Roladki z szynki i sera



Twarogowe jajeczka



Babeczki owsiane, nadziewane szpinakiem i łososiem


2. Wielkanocne sosy i dodatki


Sos chrzanowy z jajkiem

Słodko-kwaśny dżem z czerwonej cebuli



Prosty, domowy majonez



Zakwas do żurku/barszczu























3. Sałatki i zupa chrzanowa


Sałatka jarzynowa


















































Pyszna babka twarogowa


Wspaniała szarlotka z połówkami jabłek


Zupa chrzanowa






















4. Faszerowane 

Jajka faszerowane w skorupkach



Pieczarki faszerowane jajkiem



Jajka faszerowane tuńczykiem


Pieczarki faszerowane mięsem


5. Łosoś na kilka sposobów


Łosoś w ciepłym winegrecie z pigwówką


Łosoś z porami na kremowych pieczarkach



Łosoś z pietruszkowo-mietowym pesto, z pieczonymi ziemniakami



Łosoś na szpinaku z pieczarkami i pomidorami


6. Roladki na wielkanocny obiad.


Roladki faszerowane suszonymi pomidorami i serem brie



Roladki z suszonymi pomidorami i oliwkami



Roladki z żółtym serem, szynka i parmezanem



Roladki z serem wędzonym


7. Pasztety i pieczone mięsa.

Pasztet drobiowy



Kolorowy pasztet



Dietetyczny pasztet



Pasztet z zająca (królika) w cieście



Rolowana pieczeń z karkówki


Najlepsza marynata do mięs i pieczeni


Schab faszerowany suszonymi śliwkami


Rolada z wołowiny



Wołowina w sosie kminkowo-daktylowym




Marynata do mięs Annabel Langbein


Smacznych świąt :)


2 komentarze:

  1. pasztety!!! i wołowina!! :) Ale wołowinę zrobię bardziej po mojemu i nie w Święta ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę