poniedziałek, 8 czerwca 2015

Młoda kapusta z marchewką, pomidorami i koprem



Dzisiaj nasza ulubiona młoda kapusta, a własciwie to jedna z dwóch najulubieńszych :)
Uwielbiamy ją z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, albo (to patent teściowej) z knedlami truskawkowymi.
Tak, wiem, wiem... Brzmi dziwnie, sama też na początku miałam opory, ale smakuje zaskakująco dobrze :)

Jak ugotować młodą kapustę?


1 główka młodej kapusty, niezbyt drobno poszatkowana
2-3 młode marchewki pokrojone w plasterki
4 nieduże pomidory pokrojone w drobną kostkę
mały pęczek kopru
2 liście laurowe
1 łyżka masła
1 czubata łyzeczka skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz, ocet i cukier (stewia) do smaku

Kapustę przełozyc do garnka i zalać taką ilością wrzątku, aby zakrył kapustę. 
Gotować przez 2-3 minuty na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, po czym odcedzić.
Ponownie włożyć do garnka, zalać ok. 300 ml wrzątku, dodać marchewkę, sól i liście laurowe. 
Gotować do miękkości na średnim ogniu, w odkrytym garnku (w razie potrzeby dolewać gorącej wody).
Pod koniec gotowania, kiedy kapusta jest jeszcze lekko twarda, dodać posiekane pomidory i gotować razem ok. 10 min. Dodać posiekany koper (koniecznie razem z łodyżkami), masło, ocet (ok. 1 łyżki, ale to zależy od preferencji - można dodać więcej), cukier (do smaku) i świeżo zmielony pieprz. Skrobię wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, dodać do kapusty i wymieszać. Wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić na co najmniej pół godziny.
Najlepsza jest następnego dnia.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. A co z łyżeczką skrobi ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam, dziekuję :)
      Trzeba rozmieszać z niewielką iloscią zimnej wody (ok. 3 łyżki), dodać do kapusty po dodaniu masła, przypraw i kopru. Wymieszać.

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę