poniedziałek, 3 lutego 2014

Sałatka z rukoli i roszponki z borówkowym dressingiem




***
Taka sałatka wspaniale smakuje, zwłaszcza teraz, zimą, kiedy tak brakuje nam "zielonego" :)

Właściwie to tylko dwa rodzaje sałaty i kilka warzyw, ale sałatka ma "pazurek" w postaci borówkowego dressingu. 

Ten dressing przenosi zwykłą sałatkę na wyższy poziom i przyznam, że ja i moja rodzina, bardzo takie "podrasowane" sałatki lubimy.

Borówki smażyła jesienią moja Mama, z przeznaczeniem do pieczonych mięs i pasztetu. "Dostało mi się" kilka słoiczków i są prawdziwym skarbem w naszej spiżarni :)



Zapraszam :)




Składniki sałatki z rukoli i roszponki:

50 g roszponki (pół opakowania)
50 g rukoli (pół opakowania)
3 liście kapusty pekińskiej
10 pomidorków koktajlowych
pół żółtej papryki
1/3 zielonego ogórka
pół czerwonej cebuli
opcjonalnie: prażone ziarenka


Dressing borówkowy do sałaty:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z pestek dyni (lub lnianego)
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej)
2 łyżeczki smażonych borówek lub żurawiny (ewentualnie 1 łyżeczka miodu)
1/2 ząbka czosnku
sól, pieprz



Jak zrobić sałatkę z rukoli i roszponki?

Rukolę i roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty lub przy pomocy papierowych ręczników). Paprykę i kapustę pokroić w paski, cebulę w piórka, a pomidorki w ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w plasterki. 

Składniki dressingu połączyć (najlepiej od razu w misce, w której przygotowujemy sałatę) przy pomocy trzepaczki. Najpierw wymieszać ocet i sok z cytryny z solą (w przeciwnym razie sól się nie rozpuści). Dodać musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, borówki, oraz pieprz. 
Na koniec wlać oliwę i olej dyniowy. Mieszać, aż sos zgęstnieje.

Do miski włożyć rukolę i roszponkę, dodać warzywa i wszystko delikatnie, ale dokładnie, wymieszać z dressingiem.

Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wygląda. Brak mi zieloności. Lubię takie sałatki.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chorobcia, a właśnie zjadałam roszponkę bez niczego bo nie miałam na nią pomysłu! grrr
    następnym razem zrobię, tylko ten borówkowy dressing muszę jakoś wykombinować. bo teraz albo kupne, albo jednak miodem zastąpię.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :-) Zapisuję do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, wiem, że ta Twoja sałatka jest pyszna, chętnie posamkowałabym choć troszeczkę :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę