środa, 3 września 2014

Ryż z leśnymi grzybami i mascarpone


Sezon grzybowy w pełni, więc ostatnio prawie codziennie robię coś z grzybami. A to zupę, sos, czy "smażonkę" z jajkiem, makaron, albo ryż - ważne, żeby było prosto, pysznie i szybko.


To dzisiejsze danie przypomina risotto, i w podobny sposób jest przygotowane, jednak użyłam tu zwykłego ryżu, więc konsystencja i smak nieznacznie się różnią.

To bardziej taka potrawka ryżowa z grzybami, wegetariańska i bezglutenowa, ale naprawdę daje radę, kiedy zabraknie ryżu do risotto ;)



Gdyby ktoś miał niedosyt, to tutaj kilka przepisów na risotto:
risotto z łososiem i leśnymi ziołami
risotto z cukinią i skórka cytrynową
risotto z grzybami i papryką
proste risotto z pieczarkami


Jak zrobić ryż z lesnymi grzybami?

kilkanaście niedużych, jędrnych grzybów (u mnie czerwone koźlarze, czyli popularne "kozaki", ale mogą być jakiekolwiek)
1 kubek (300ml) dowolnego ryżu
ok. 1 - 1.5 litra wywaru z warzyw lub/i grzybów (jeśli danie nie musi byc wege, można użyć dowolnego bulionu)
1 duża, drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 szkl mleka
2 czubate łyżki mascarpone 
1 łyżka masła
2 łyżki oleju lub masła klarowanego
trochę utartego, twardego sera (np. Bursztyn, albo parmezan)
szklanka posiekanych ziół (u mnie mix: lubczyk, natka, szałwia, szczypiorek)
sól, sporo swieżo zmielonego, czarnego pieprzu, czerwona papryka, szczypta kurkumy

Grzyby dobrze oczyścić (ewentualnie, jeśli są bardzo zabrudzone piaskiem, szybko umyć pod bieżącą wodą; ja staram się nie myć grzybów, jeśli to nie jest naprawdę konieczne) i pokroić na plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i grzyby, i lekko podsmażyć. Dodać niepłukany ryż i smażyć mieszając, aż ryż zmieni kolor. 
Wtedy dolać ok. 1l gorącego wywaru (dodałam pyszny wywar grzybowy, który został mi po obgotowaniu grzybów do marynowania).
Zmniejszyć ogień do minimum, wymieszać, przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. 
Po tym czasie dodać gorące mleko, wymieszać, przykryć i gotowac dalej. 
Kiedy ryż wchłonie mleko, a jeszcze nie jest miękki, dodać więcej wywaru i ponownie gotować przez kilka minut. Na koniec zdjąć z ognia, dodać przyprawy, masło, czosnek, mascarpone i zioła. Wymieszać, posypać twardym, tartym serem i od razu podawać (jeśli zostawimy ryż na później, zacznie gęstnieć i trzeba będzie dodać jakiegoś płynu, zeby go "rozluźnić"). 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)