środa, 18 lutego 2015

Ciasto waniliowe z jabłkami i lukrem amaretto



Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?

4-5 jajek (w zależności od wielkości)
1 i 1/2 szklanki cukru (zazwyczaj dodaję 1 szkl)
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kubka wody gazowanej
100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła + olej - razem 3/4 kubka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu zmielonego z 3 goździkami
6-8 małych, kruchych jabłek, obranych i pokrojonych na grubsze półplasterki.

Lukier: 3 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki amaretto (likier migdałowy) + 2 łyzki soku z cytryny - utrzeć (mikserem lub ręcznie)


Jajka ubić z cukrem, aż zrobią się białe. Cały czas miksując dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia, tłuszcz i wodę. Na koniec dodać ziarenka z laski wanilii lub esencję waniliową.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, a na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, lekko je wciskając w ciasto (można też część jabłek wymieszać z ciastem, a część ułożyć na wierzchu). Oprószyć cynamonem z goździkami.
Piec w temp. ok. 200oC ok. 45 min (sprawdzać patyczkiem czy już gotowe).
Po lekkim przestudzeniu (ciasto powinno być jeszcze lekko ciepłe) polać lukrem (lub posypać cukrem pudrem)

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosło :) smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, przepis zapisuję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego (jeśli zrobisz) :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na kawałek takiego ciasta chyba nigdy nie braknie chętnych
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja! Jeszcze się nie zdarzyło, zeby ktoś odmówił :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)