poniedziałek, 18 maja 2015

Pyszna potrawka z ciecierzycy z pancettą i oregano




Co można zrobić z ciecierzycy?

Składniki:
40 dag suchej ciecierzycy
15 dag chudej pancetty
2 kabanosy
1 puszka krojonych pomidorów
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
świeży lubczyk i oregano
sól, pieprz, cukier




Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc) w ciepłej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę z moczenia odlać, ciecierzycę zalać wrzątkiem, tak żeby woda całkowicie pokryła ziarenka, dodać pół łyżeczki sody i gotować w odkrytym garnku, na dużym ogniu, ok. 10 min. (trzeba zbierać szumowiny). Po tym czasie ustawić gaz na minimum, garnek przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory razem z zalewą, sól i ok. łyżeczki cukru.

W międzyczasie pokroić pancettę i kabanosy, cebulę i czosnek. Rozgrzać patelnię i wszystko lekko podsmażyć (bez dodatkowego tłuszczu).
Na koniec wlać ok. pół szklanki wody,
zagotować i zdjąć z ognia.

Do ugotowanej ciecierzycy dodać zawartość patelni, pieprz i posiekane łodyżki lubczyku.
Wyłączyć gaz, dodać posiekane listki lubczyku i oregano (ilość zależy od was - ja dodaję solidną garść ziół).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)