wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z mozzarellą, marynowanym pieprzem i anchois



Uwielbiam wszelkie sałatki i bardzo często je robię. 
Dzisiaj prosta sałatka z mozzarellą i "z pazurkiem". 
Zapraszam :)




Składniki:
dla 2 osób

pół małej główki sałaty lodowej (lub jedna mała rzymska)
duża garść rukoli*
10 pomidorków koktajlowych
1 kulka (125 g) mozzarelli
2 łyżki mieszanych, prażonych ziarenek
opcjonalnie: kilka kostek marynowanej dyni

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka dowolnego octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
8 rozgniecionych ziarenek marynowanego pieprzu
2 drobno posiekane fileciki anchois
sól i świeżo mielony pieprz

Sałatę* (może to być dowolna, ulubiona sałata - najlepiej 2-3 rodzaje) umyć, osuszyć i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na pół. Kostki dyni, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Z podanych składników przygotować dressing. Sałatę i pomidory wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć ser porwany na kawałki (można go pokroić jeśli tak wolicie) i posypać prażonymi ziarenkami.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. a ja nie do przepisu (bo sałatki zawsze i wszędzie) a do mozarelli, fajnie pokrojona! zawsze mam problem, że jak kroję w kostkę to ginie gdzieś wśród zieleni. tym razem pokroję ją w paseczki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Iga, ja jej nie kroję, tylko rozrywam w palcach na takie grubsze włókienka. Zwykle część mieszam z sałatką, a resztą posypuję wierzch. Wtedy ją widać i jest ładnie :)
      Pozdrawiam ciepło. M.

      Usuń
    2. No chyba to jest sposób, bo mi ta mozarella zawsze ginie :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że mogłam jakoś pomóc :)))

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę