sobota, 20 listopada 2010

Zupa z dyni z jabłkiem












Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na moją ulubioną zupę z dyni. Przepis powstał jakieś dwa lata temu, kiedy to ogarnęło mnie dyniowe szaleństwo ;) 
Do tamtej pory robiłam tylko placuszki dyniowe.
Jednak dwa lata, to szmat czasu i teraz już robię mnóstwo dań z dynią w roli głównej i... w epizodach ;)


Składniki zupy z dyni:

dla 4-5 osób

ok. kilograma obranej dyni
4 duże ziemniaki
duże, kwaśne jabłko (np. reneta)
5 łyżek kwaśnej śmietany (12%)
duża łycha masła
siekana natka (dużo)
przyprawy: 5 ziarenek czarnego pieprzu, dwa ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki slodkiej papryki, pół startej gałki muszkatołowej, chilli, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak zrobić zupę z dyni?

Dynię, ziemniaki i jabłko podsmażamy w rondlu, na oleju, dodajemy paprykę i kurkumę i smażymy aż dynia się rozpadnie. Następnie dolewamy tyle wrzatku, żeby woda zakryła zawartość rondla. Dodajemy sól, pieprz, zielę angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy chilli, gałką i pieprzem z młynka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i śmietanę, a następnie dokladnie miksujemy. Na koniec garść drobniutko posiekanej natki pietruszki i gotowe.
Można podać zupę z łyżką gęstego jogurtu i/lub grzankami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)