wtorek, 12 lutego 2013

Fantastyczny sos ze świeżych pomidorów




To mój uniwersalny sos, którego używam zarówno na zimno - do sałaty, jak i na ciepło - z makaronem, ryżem, kuskusem, czy kaszą. Jeśli ma być użyty na ciepło, po zmiksowaniu wystarczy go krótko podgrzać. Jego wielką zaletą jest to, że robi się go błyskawicznie.
Kiedy na przygotowanie obiadu mam nie więcej niż pół godziny, ten sos sprawdza się, jak nic innego.

 
Nam najbardziej smakuje z sałatą rzymską - na zimno. Ale polecam też z kaszą jaglaną na ciepło. Do makaronu pasuje i na zimno, i na ciepło. Można go również wykorzystać do posmarowania pizzy przed pieczeniem, lub polania jej po upieczeniu.

Jeżeli sos zamierzamy podać na ciepło, lub do pizzy, proponuje dodatkowo dodać łyżeczkę dobrego przecieru pomidorowego.
Oczywiście nie ma to jak pomidory w sezonie, ale z braku laku... :)

Dzisiaj u nas w wersji z sałatą.



Składniki:
3 pomidory
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub 10 listków bazylii)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu sherry (lub z białego wina)
olej z czosnkiem i pomidorami (2 - 3 łyżki)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i przełożyć do malaksera. Dodać resztę składników i dokładnie zblendować. Spróbować i jeśli potrzeba, dodać więcej przypraw.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. wygląda smacznie i nie jest trudny do robienia:) chętnie go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudny faktycznie nie jest, a jest naprawdę pyszny. Moje dzieci z wczorajszego obiadu wspominały tylko sos :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie, na pewno spróbuję go zrobić ! ;)
    Obserwuję i zapraszam do siebie: http://rewolucjawgarnku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam, bo naprawdę warto :) Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)