poniedziałek, 11 listopada 2013

Pasta z awokado i suszonych pomidorów z limonką i kolendrą

 
Jakiś czas temu pisałam o moich poszukiwaniach past do pieczywa. Publikowałam już przepis na pastę z pieczonej papryki, a jeszcze wcześniej guacamole, którymi potrafię zajadać się codziennie, zwłaszcza teraz, kiedy już nie ma moich ulubionych warzyw, pomidorów, ogórków, rzodkiewek. Celowo piszę "nie ma", bo te szklarniowe substytuty, to już niestety nie to samo...
O tej porze roku przerzucam się na suszone pomidory, które kupuję "hurtowo" w litrowych słojach :)
 
Być może pamiętacie też tymiankową pastę z kurczaka, łatwą w przygotowaniu i pozwalającą wykorzystać np. mięso z rosołu, czy resztkę pieczeni. To ulubiona pasta moich dzieci.
 
Kromkę pieczywa, a zwłaszcza tosty, lubię sobie posmarować pesto, np. pesto z pietruszki i mięty, czy pietruszkowo-migdałowym, z suszonymi pomidorami. Do tego zawsze jakieś sezonowe warzywo (np. pomidor, ogórek, kalarepa, papryka).
 
Dzisiaj kolejna propozycja, pasta z awokado i suszonych pomidorów z limonką. Przygotujesz ją w czasie, kiedy tostuje się pieczywo, ponieważ zajmuje to zaledwie kilka minut.
A że najbardziej lubię wszelkie pasty podane na dobrze zrumienionych grzankach z chleba żytniego, taki właśnie sposób wam polecam.
Gdyby to było lato, na pewno położyłabym jeszcze na wierzch gruby plaster pomidora, bo takie śniadania kocham najbardziej :)
 
Myślę, że ta pasta będzie również dobrym dodatkiem do delikatnych, grillowanych ryb czy drobiu, a nawet do makaronu.
Można ją przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce, przez ok.3 dni.
 
Zostawiam was z tym przepisem i zabieram się za następny. A będzie to pasta marchewkowa, inspirowana kanariańskim sosem mojo, czyli wspomnienie z wakacji :)
 
 


Składniki pasty z suszonych pomidorów i awokado:

1 dojrzałe awokado
8 suszonych pomidorów
sok z limonki/cytryny
1/4 łyżeczki otartej skórki
kilka listków kolendry lub bazylii
świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobina soli

Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów i awokado?

Awokado przekroić, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Od razu skropić sokiem z limonki. Pomidory wyjąć z zalewy i niezbyt drobno pokroić. Dodać do awokado, skórkę z limonki, posiekane zioła i łyżkę oliwy z pomidorów. Doprawić pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Dokładnie wymieszać.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado, a w takim wydaniu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro lubisz, to na pewno by ci smakowała ta pasta :)

      Usuń
  2. Spróbuje na pewno jest pyszne........podglądałam równiez inne twoje przepisy i mysle że znajde u ciebie mnóstwo inspiracji dla mnie. Pozdrawiam mocno :-), a znamy sie z innego wirtualnego i...realnego swiata ... myśle o forum O.... :-)
    Buziaki
    Maragrette

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, ze zajrzałaś :)))) Już wiem kim jesteś - dawno mnie tam nie było ;)
      Korzystaj ile chcesz, będzie mi bardzo miło :) Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)