czwartek, 14 listopada 2013

Proste spaghetti z pomidorowym sosem, fetą i bazylią

 

 
Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo zdrowe.
Tylko i aż tyle :)


Składniki prostego spaghetti z sosem pomidorowym:

opakowanie spaghetti (u mnie razowe)
100g fety
2 łyżki utartego parmezanu
4 duże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
płaska łyżeczka cukru
duża szczypta ziół prowansalskich (lub gałązka tymianku)
sól, pieprz
pęczek bazylii

Jak zrobić proste spaghetti z sosem pomidorowym?

Ugotować makaron na półtwardo. W czasie, kiedy gotuje się woda na makaron, w rondlu (wysokiej patelni) rozgrzać olej. Dodać drobno posiekaną cebule i czosnek, i smażyć na niewielkim ogniu, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przecier i cukier i przesmażyć razem, cały czas mieszając.

Pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki, ale mnie akurat ona nie przeszkadza) pokroić w małą kostkę. Dodać do zeszklonej cebulki. Dodać sól, pieprz, zioła i masło. Dusić kilka minut, aż pomidory się rozpadną (jeśli sok z pomidorów wyparuje, podlać kilkoma łyżkami wody w której gotuje się makaron).

Sos powinien być gotowy w tym samym czasie, co makaron, więc zdejmujemy go z ognia i przekładamy makaron, po niezbyt dokładnym odcedzeniu, wprost do sosu. Mieszamy, dodajemy parmezan, 3/4 fety, i ponownie mieszamy, aż sery się rozpuszczą.
Na talerzach posypujemy resztą pokruszonej fety i listkami bazylii (dużo).

Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. Jak dla mnie pysznie! I wygląda apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko - prosty i pyszny :)

      Usuń
  2. Dzięki Tobie mam obiad na dziś! Córka je z ketchupem, ale ja zrobię dla siebie taki cudowny sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A twoja córka może sobie rękę podać z moim synem - ketchup rządzi ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. No to do roboty ;) Robi się tak szybko, że nawet nie zaważysz, że cos gotujesz ;)

      Usuń
  4. Pysznie się prezentuje:) Przyznam ze nie robiłam z fetą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj :) U mnie to, co ugotuję zależy od tego, co znajdę w lodówce. Bardzo rzadko kupuję konkretne składniki, z zamiarem ugotowania czegoś, bo rzadko planuję :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)