czwartek, 14 listopada 2013

Proste spaghetti z pomidorowym sosem, fetą i bazylią




Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo zdrowe.
Tylko i aż tyle :)


Składniki prostego spaghetti z sosem pomidorowym:

opakowanie spaghetti (u mnie razowe)
100g fety
2 łyżki utartego parmezanu
4 duże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
płaska łyżeczka cukru
duża szczypta ziół prowansalskich (lub gałązka tymianku)
sól, pieprz
pęczek bazylii

Jak zrobić proste spaghetti z sosem pomidorowym?

Ugotować makaron na półtwardo. W czasie, kiedy gotuje się woda na makaron, w rondlu (wysokiej patelni) rozgrzać olej. Dodać drobno posiekaną cebule i czosnek, i smażyć na niewielkim ogniu, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przecier i cukier i przesmażyć razem, cały czas mieszając.

Pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki, ale mnie akurat ona nie przeszkadza) pokroić w małą kostkę. Dodać do zeszklonej cebulki. Dodać sól, pieprz, zioła i masło. Dusić kilka minut, aż pomidory się rozpadną (jeśli sok z pomidorów wyparuje, podlać kilkoma łyżkami wody w której gotuje się makaron).

Sos powinien być gotowy w tym samym czasie, co makaron, więc zdejmujemy go z ognia i przekładamy makaron, po niezbyt dokładnym odcedzeniu, wprost do sosu. Mieszamy, dodajemy parmezan, 3/4 fety, i ponownie mieszamy, aż sery się rozpuszczą.
Na talerzach posypujemy resztą pokruszonej fety i listkami bazylii (dużo).

Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Jak dla mnie pysznie! I wygląda apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko - prosty i pyszny :)

      Usuń
  2. Dzięki Tobie mam obiad na dziś! Córka je z ketchupem, ale ja zrobię dla siebie taki cudowny sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A twoja córka może sobie rękę podać z moim synem - ketchup rządzi ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. No to do roboty ;) Robi się tak szybko, że nawet nie zaważysz, że cos gotujesz ;)

      Usuń
  4. Pysznie się prezentuje:) Przyznam ze nie robiłam z fetą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj :) U mnie to, co ugotuję zależy od tego, co znajdę w lodówce. Bardzo rzadko kupuję konkretne składniki, z zamiarem ugotowania czegoś, bo rzadko planuję :)

      Usuń
  5. Na ile osób jest ten to danie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko to ocenić, bo to zależy od tego, ile ludzie są w stanie zjeść. Moim zdaniem na 5-6 osób, ale zdarzało się, że moje chłopaki wciągnęli wszystko sami (we trzech). Przepis jest na całe opakowanie makaronu, każdy mniej więcej wie ile rodzina zjada, więc musisz sobie sama (sam) dopasować na ile to porcji. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę