poniedziałek, 4 listopada 2013

Makaron w sosie brokułowo - serowym


Prosty makaron, jędrne, ciemnozielone brokuły i bogaty, śmietankowo - serowy sos...
Smakuje wspaniale i aż trudno uwierzyć, że przygotowanie zajmuje najwyżej kwadrans.
Ugotuj makaron, a w międzyczasie przygotuj ten prosty sos, który równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możesz go podać w wersji wegetariańskiej - tylko warzywa i grzyby - jak również w wersji z aromatyczną, czosnkową kiełbasą. Wybór należy do ciebie.
I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby następnego dnia zabrać go w pojemniczku do pracy - sprawdzi się lepiej niż niejedna kanapka.
A ryzykujesz niewiele, może tylko zazdrosne spojrzenia współpracowników ;)




 

 

 

Składniki sosu brokułowo - serowego:

1 brokuł
4 duże pieczarki
1 średnia cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
kawałek zielonej chilli (ilość zależna od upodobań)
ok. 8 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)
1 mocno dojrzały ser camembert bez dodatków
ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
masło klarowane lub olej, sól, pieprz, mała szczypta oregano (świeże lub suszone)
1 nieduża (ok. 12 cm) kiełbaska z czosnkiem niedźwiedzim (lub inna wędzona, czosnkowa)
*** w wersji wegetariańskiej bez kiełbasy

Do podania: ugotowany makaron (opakowanie 500g wystarczy dla 5-6 osób); dla osób na diecie bezglutenowej makaron bg, np. kukurydziany, ryżowy, sojowy itp.


Jak zrobić sos serowo - brokułowy?

Brokuł umyć, odciąć łodygę, obrać i drobno pokroić. Kwiat podzielić na małe różyczki. Cebulę, marchewkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Chilli posiekać. Kiełbasę pokroić w bardzo małą kosteczkę. Sery pokroić na mniejsze kawałki.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać kilka łyżek klarowanego masła. Wrzucić cebulę, chilli, czosnek, marchewkę i posiekaną łodygę brokuła. Smażyć ok. 2-3 min po czym dodać pokrojoną kiełbasę, różyczki brokuła i pieczarki. Doprawić pieprzem - nie solić (sery są bardzo słone).
Smażyć mieszając, aż brokuł trochę zmięknie, po czym wlać pół szklanki gorącej wody i gotować w odkrytym rondlu przez kilka minut (brokuł powinien pozostać półtwardy i powinien zachować ładny, żywozielony kolor).
Na koniec dodać obydwa sery, oregano i śmietankę. Gotować, aż sery się rozpuszczą. Spróbować i jeśli trzeba dodać odrobinę soli.
Podawać z dowolnym makaronem (u mnie tricolor).

Smacznego :)

10 komentarzy:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)