wtorek, 8 lipca 2014

Jajka sadzone, w sosie pomidorowym, czyli huevos rancheros


Kolejna improwizacja na temat znanego, meksykańskiego dania, huevos rancheros, czyli jaj sadzonych, zapiekanych w pikantnym sosie pomidorowym, z serem i nachos. 
Kolejna, bo to proste danie ma w sobie wielki potencjał, a improwizacja, bo można je robić na tak wiele sposobów, że... jeszcze wszystkich nie odkryłam ;) 
Bardzo podobna do tego dania jest szakszuka (shaukhouka), znana w Jordanii, Egipcie, Izraelu (i pewnie w wielu innych miejscach), z ta różnicą, że czasem jajka są "sadzone" w sosie, a czasem miesza się je z przygotowanym sosem (coś jak nasza jajecznica z pomidorami, ale zamiast kawałków pomidorów jest sos pomidorowy).

Ale jakie by to danie nie było i skąd nie pochodziło, najważniejsze, że szybko się robi i smakuje jak... dawno nic ;) My to po prostu UWIELBIAMY :)

Oczywiście podstawa, to sos pomidorowy i jajka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście dodali ulubione warzywa, posypali to sobie tartym serem, albo powtykali nachosy i zapiekli :) Wolnoć Tomku w swoim domku ;)

Ps. Świetne na kaca ;)


z tostami z chleba bg


Jak zrobić jajka w sosie pomidorowym z warzywami?

1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 mały ogórek szklarniowy
1 czerwona papryka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
duża garść siekanych ziół (u mnie mięta, lubczyk, oregano)
masło klarowane (lub olej) do smażenia
sól, pieprz, kumin, 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)

Dodatkowo: po 2 jajka i 2 grzanki na osobę, masło ziołowo-czosnkowe

Bakłażana, cebulę, paprykę, ostrą papryczkę i czosnek pokroić w kostkę (bakłażan ze skórką). Cukinię i ogórek obrać co drugi pasek. Ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić nasiona. Obydwa warzywa pokroić w kostkę. 
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego, włożyć warzywa i lekko je zrumienić. Dodać pomidory i przyprawy i dusić, aż warzywa będą miękkie, a płyn prawie całkowicie odparuje. W warzywach zrobić dołki i w każdy wbić po jednym jajku (warzywa można rozdzielić na dwie patelnie, jeśli robimy to danie dla większej ilości osób). Jajka delikatnie posolić i popieprzyć. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i dusić, aż jajka zetną się do ulubionej konsystencji. Najlepiej, kiedy białko zetnie się całkowicie, a żółtka pozostaną półpłynne.
Przed podaniem posypać wszystko posiekanymi ziołami.
Podawać z grzankami posmarowanymi masłem ziołowo-czosnkowym.

Smacznego :)

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)