niedziela, 14 listopada 2010

Faszerowane papryki



O faszerowanych paprykach przypomina mi się zawsze jesienią, kiedy stragany na rynku uginają się pod ciężarem dorodnych, soczystych papryk.
Robiłam to dane wiele razy zanim w końcu, metodą prób i błędów, znalazłam idealny dla mnie przepis na farsz.
Najczęściej robię wersję wegetariańską z ryżem, ale równie smaczna jest papryka faszerowana samymi warzywami.
Jeżeli masz ochotę na wersję z mięsem, to będę cię namawiać, aby nie iść na skróty (czytaj: gotowe mieso mielone).
Proponuję ci kupić 0.5 kg udźca indyczego, samodzielnie oczyścić mięso ze skóry, kości i niepotrzebnych "farfocli", a następnie zmielić i dodać do farszu.
Jednak weź pod uwagę, że po dodaniu mięsa ilość farszu się zwiększy i będziesz potrzebować więcej papryczek (i ja ci nie powiem ci ile ;-))
To danie jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia na zimno tez smakuje wyśmienicie :)



Składniki: 
ok. 6 średnich papryk
1 duży bakłażan
2 małe cukinie 
1 duża marchew
1-2 cebule
4 ząbki czosnku
ok. 20 dag pieczarek
olej do smażenia
słoiczek przecieru pomidorowego
2 kostki bulionowe
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
pęczek posiekanej natki lub koperku
1 szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem)

Papryki umyj, odetnij (ale zachowaj) "czapeczki" z ogonkami i wydrąż.
Jeśli trzeba, ostrym nożem ostrożnie (żeby nie przedziurawić) zetnij od spodu, żeby papryczki stabilnie stały.
Cukinie i bakłażana umyj i razem ze skórką pokrój w możliwie jak najdrobniejszą kostkę (ja kroję mniej więcej 0.5 x 0.5cm).
Pieczarki też drobno posiekaj.
Marchewkę, czosnek i cebulę obierz i pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.

Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Jeżeli masz zamiar dodać mięso do farszu, to teraz jest właściwy moment. Smaż tak długo, aż mięso całkowicie zmieni kolor, dodając pod koniec przecier pomidorowy i paprykę w proszku.
Następnie dodaj pieczarki, a po chwili bakłażan i cukinie. Dopraw solą (delikatnie, ponieważ za chwilę dodasz kostkę rosołową) i pieprzem (sporo). Smaż jeszcze przez parę minut, ciągle mieszając, po czym podlej wodą (ok. szklanki), dodaj kostkę rosołową i zioła prowansalskie.
Przykryj i niech się dusi do miękkości.
Na koniec dodaj natkę pietruszki i ryż – jeśli zamierzasz go dodać. Wymieszaj i, jeśli trzeba, dolej jeszcze troszkę wody. Farsz nie może być zbyt suchy, bo straci sporo wody w piekarniku.

Faszeruj swoje papryczki, nakryj je czapeczkami i ustaw w naczyniu do zapiekania. Podlej rosołkiem zrobionym z drugiej kostki bulionowej i ewentualnie posyp jeszcze pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Wstaw do gorącego piekarnika i piecz do zrumienienia w temp. Ok. 200oC (ok. godziny bez termoobiegu).

3 komentarze:

  1. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of if you added
    some great visuals or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and clips, this site
    could definitely be one of the greatest in its field.
    Excellent blog!
    Here is my blog : Business Plan Resources

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.

    When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some
    overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, awesome blog!
    My page: Full Article

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi colleagues, its impressive piece of writing on the
    topic of educationand fully explained, keep it up
    all the time.

    Here is my webpage xxx girls

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)