czwartek, 31 stycznia 2013

Ciastka "dekorowane na stole"

Z kremem migdałowym
Z konfiturą z płatków róży
Przepis na te ciastka, to właściwie przepis na spód do tarty. Ponieważ jest to najlepsze i najbardziej kruche ciasto "spodnie", jakie znam, któregoś razu, w ramach eksperymentu, upiekłam sam spód, bez nadzienia. Wierzch, przed pieczeniem, posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam cukrem. Później pokroiłam w niewielkie kwadraciki i tym sposobem powstały małe ciasteczka.

Moga być romby?

Apetyczne "gryzy"...
Przed upieczeniem można oczywiście posmarować ciasto dżemem lub powidłami i otrzymamy regularne kruche ciasto z... czymś. Ale cały urok tych ciastek polega na tym, aby podać je bez niczego i postawić obok dobrą konfiturę, dżem, krem orzechowy, waniliowy, cytrynowy custard, toffi czy czekoladowy; miodową pastę tahini, bitą smietanę, orzechy, migdały, świeże lub suszone owoce - cokolwiek nam dyktuje wyobraźnia, i co akurat mamy w spiżarni. Wszelkie chwyty dozwolone!

Powiem wam, że nie tylko dzieci uwielbiają te ciacha, bo wiadomo, że takie "własnorobione" smakują najlepiej :) Taka niby prosta rzecz, a goście zawsze są zachwyceni. Jest przy tym dużo zabawy, komentarzy - słowem - powrót do dzieciństwa :)

A moje ulubione? Z kremem waniliowym i wiśniami z nalewki... Albo... z toffi, bitą śmietaną i jagodami... Albo... ;)

...i tyle je widzieli ;-)


Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 kostki masła
1 duże jajo
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie: dżem lub powidła lub cukier do posypania

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść. Chłodzić (albo i nie ;-)) przez pół godziny w lodówce. Rozwałkować i przenieść do formy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w romby lub kwadraty.
Podawać w towarzystwie dodatków, o których napisałam wyżej.

Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. super, można zajadać z tym z czym się lubi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miki byłby szczęśliwy, gdyby mógł sobie sam ciacho zrobić, co? :)

      Usuń
  3. Dla mnie ciasto kruche jest najlepszym ciastem. Można z niego zrobić dosłownie wszystko....no powiedzmy prawie wszystko:)))))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie - uwielbiam kruche ciasto!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. świetna przekąska do popołudniowej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - popołudniowa przekąska marzeń :)))

      Usuń
  5. A ja tu już byłam! :) Pamiętam tytuł - tego tytułu bloga nie da się zapomnieć! ;) A ciastka świetne - każdy smaruje czym chce, macza w czym chce... Fantastyczny miałaś pomysł. Bo niby czemu jak coś jest dobre, nie ma być doskonałe? ;) Pozdrowienia ciepłe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio-serio? Byłaś? ;-)
      Dzięki za miłe słowa i pozdrowienia. Ja też cie pozdrawiam Kasiu :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł na ciacha z cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)