sobota, 14 grudnia 2013

Zapiekanki z makaronu, z kurczakiem, szpinakiem, serem rokpol i sosem beszamelowym

 
Kupiłam ostatnio bardzo ładne, żaroodporne miseczki do zapiekanek i niemal od razu postanowiłam je wypróbować. Wprawdzie do mojej kuchennej graciarni dołączyły kolejne "skorupki", ale to takie miłe dostać na obiad własne naczynko z pyszna zawartością :)

 

Składniki potrzebne do zrobienia zapiekanek z makaronem, kurczakiem i szpinakiem:

Na 4 małe zapiekanki (lub jedną dużą):
ok. 30 dag drobnego makaronu (np. muszelki)
1 cała pierś z kurczaka, bez skóry i kości
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
ok. 35 dag szpinaku mrożonego w listkach (lub pół kilo świeżego)
ok. 5 dag sera rokpol (błękitny lazur)
ok. 8- 10 dag tartego, twardego sera (np. Bursztyn albo parmezan)
oliwa lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić sos beszamelowy?

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, smażyć chwilę (nie rumienić) po czym stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na potrzeby tej zapiekanki zrobić niezbyt gesty beszamel.

Jak zrobić zapiekanki z makaronu z kurczakiem, szpinakiem i serem?

Kurczaka pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W głębokiej patelni lekko zrumienić kurczaka, dodać czosnek i cebulę, podsmażyć i wyjąć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć szpinak (jeśli jest mrożony, wsypać go do rondla, wcześniej nie rozmrażając; świeży wcześniej opłukać i dobrze osączyć). Kiedy szpinak zmięknie, połączyć go z kurczakiem.
W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo i odcedzić.

Naczynia do zapiekanek wysmarować masłem (można użyć jednego dużego naczynia żaroodpornego). Na dno każdego włożyć makaron, polać beszamelem (ilość zależy od nas) i posypać pokruszonym rokpolem (można tez ser wymieszać z beszamelem).
Na makaron wyłożyć kurczaka ze szpinakiem. Wierzch każdej zapiekanki posypać tartym serem (Bursztyn lub parmezan), papryką i gałką muszkatołową.

Zapiekać, aż ser na wierzchu się rozpuści i zezłoci (ok. pół godziny)

Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Kocham to trio ! Kurczak , ser (duuużo) i szpinak ! To jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! To jedno z najlepszych połączeń :)

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda naprawdę smakowicie :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Madziu :) Też pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam :) Podoba mi sie bardzo ten pomysł na takie osobne zapiekanki! A gdzie można kupić takie fajne miseczki? Pozdr. Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mnie też sie pomysł spodobał ;)
      Ja swoje miseczki kupiłam w znanej sieciówce ;) (nazwy nie wymienię, ale jeśli odezwiesz się na @ podam ci dokładne namiary).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Najczęściej robię zapiekankę makaronową z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Następnym razem zrobię ze szpinakiem, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z pomidorowym robię często, ale żeby się w kuchni nie nudzić, trzeba coś zmieniać :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pysznie to wygląda !!! Pozdrowienia Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał, ile komentarzy od ciebie! :) :) :) Bardzo się cieszę, że polubiłaś mój blog i wprowadziłaś trochę życia do komentarzy ;) Korzystaj ile chcesz i koniecznie dawaj znać, jak tam twoje kulinarne postępy.
      Dziękuje raz jeszcze i trzymam kciuki za młodą kucharkę :)

      Usuń
  6. Właśnie konsumuje i nie mogę się najeść:)zapiekanka jest po prostu obłędna:)))POLECAM!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszke dodalam swojego. Do sosu dodalam papryki ostrej, a na ser użyłam oscypka :D akurat to btlo w kuchni, ale wyszlo pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i o to chodzi, żeby przepis dopasowywać do własnego gustu :)
      Bardzo się cieszę :))))

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)