poniedziałek, 16 grudnia 2013

Błyskawiczne drożdżówki z serem


Nie ma nic lepszego na niedzielne popołudnie, jak pyszne, świeżutkie drożdżówki. Też lubicie?
Dzisiaj bułeczki, które robi się bardzo szybko, ponieważ nie formuje się każdej z osobna (jak np. te z budyniem, które robiłam wcześniej), tylko zwija w rulon ciasto posmarowane nadzieniem i tnie na kawałki. Każdy z nich, to gotowa bułeczka.

Z podanej ilości składników otrzymamy 24 bułeczki. Na pierwszy rzut oka, to bardzo dużo, więc jeśli nie macie licznej rodziny, albo trzech takich z żołądkami bez dna ;), to proponuję upiec z połowy składników. 
Jednak ja już wiem, że jeśli chcę, żeby coś zostało na później, muszę upiec dużo :)

Możecie też zrobić podobne bułeczki z makiem. Rodzaj nadzienia i ciasta zależy od was.


Te bułeczki można bez problemu odświeżać w piekarniku, bo wiadomo, że następnego dnia nie są już takie smaczne. Po odświeżeniu znów stają się mięciutkie i pyszne.

Można też, przekrojone w poprzek, zamoczone w mleku, odsmażać na patelni i podawać posypane cukrem wymieszanym z cynamonem. Do tego szklanka mleka. Coś pysznego!

Ps. Kiedy bułeczki się upiekły, niestety zrobiło się ciemno i na zdjęcia było za późno. Odłożyłam (dobrze ukryłam) dwie najładniejsze bułeczki, żeby im zrobić "sesję" następnego dnia. I co? I pstro...
Zeżarli...


Składniki potrzebne do upieczenia drożdżówek z serem:

1 kg mąki pszennej
300 g cukru
ok. pół litra mleka
14 g drożdży suchych
5 łyżek roztopionego masła
4 jajka

pół łyżeczki soli
Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek oraz mąka do podsypywania


Jak zrobić nadzienie serowe do bułeczek?


ok. 80 dag tłustego twarogu
ok. 150 g cukru (ilość w zasadzie dowolna)
1 jajko

pół łyżeczki kurkumy, duża szczypta soli

Ser rozgnieść i wymieszać z resztą składników.


Jak zrobić lukier cytrynowy?

1 filiżanka cukru pudru + dwie łyżki soku z cytryny. Utrzeć łyżką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. Jeśli będzie zbyt gesty, można dodać łyżkę wody


Jak zrobić bułeczki drożdżowe z serem?

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać jajka i część mleka. Wyrabiać mikserem stopniowo dolewając mleko (ok. 6 - 8 min). Na koniec dodać masło i wyrobić ręcznie. Jeśli będzie trzeba, można trochę podsypać mąką. Zagnieść w kule, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować w prostokąt ok. 60 x 50 cm, drugą przykryć i odłożyć.
Ciasto posmarować połową masy serowej i zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Drożdżówki sporo rosną, więc albo ułożymy je daleko od siebie, albo pozwolimy im się połączyć.
Bułeczki przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Pieczemy w 180 - 200oC przez 20 - 25 min, do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam (fajny nick ;))

      Usuń
  2. Te bułeczki na pewno smakują znakomicie. Chętnie zabrałybyśmy je ze sobą do pracy i szkoły:) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prostocie siła :) Dziękuję i pozdrawiam Basię i Julę :)

      Usuń
  3. rany, wygladaja wspaniale! musze koniecznie takie upiec. zastanawiam sie tylko czy mi sie uda bo nie mam za duzej wprawy w drozdzowym ciescie. pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że nie trzeba dużej wprawy, żeby je upiec. Powodzenia!

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)