niedziela, 29 grudnia 2013

Ziemniaki faszerowane jajkami i pieczarkami


Przepyszne ziemniaczki, które w naszym domu są podawane podczas wigilijnej wieczerzy. Maja wtedy wyjątkowy smak, bo czeka się na nie, z takim samym utęsknieniem, jak na barszczyk z uszkami :)

Oczywiście można je zrobić w każdym innym terminie, chociażby na Sylwestra :) Być może wykorzystacie też inne moje przepisy na

imprezowe przystawki:

faszerowane pieczarki 
bułki faszerowane kruszonką z kurczaka, sera i boczku (bardzo polecam!)
dietetyczne naleśnikowe krokiety z mięsem i warzywami
pyszne jajka faszerowane wg. przepisu mojej mamy
jajka faszerowane tuńczykiem
sałatka z kurczakiem i ananasem (ostatnio ulubiona sałatka na moim blogu)



Co do ziemniaków, to trzeba tylko zadbać, żeby były odpowiednie, tzn. takie, które nie rozsypują się podczas gotowania, są zwarte i utrzymują kształt (Vineta, Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante). Powinny też być ładne, gładkie - zwłaszcza, jeśli zamierzacie je podać ze skórką - i tej samej wielkości.


Ps. Moje ziemniaki są odmiany nieznanej. Zaryzykowałam, bo miały ładny, ciemnoróżowy kolor. Na szczęście się nie rozpadły ;)



Jak zrobić faszerowane ziemniaki?

10 - 12 dużych ziemniaków, równej wielkości, o gładkiej skórce
5 jajek ugotowanych na twardo
ok. 25 dag drobno posiekanych lub utartych pieczarek
pół cebuli
2 łyżki miękkiego masła + trochę do wysmarowania ziemniaków
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
pęczek natki lub koperku
sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż, włożyć do wrzątku i gotować ok. 15 min.
Czas gotowania może być trochę dłuższy lub krótszy, zależnie od odmiany i wielkości ziemniaków. W odpowiednio obgotowane ziemniaki da się wbić widelec, jednak z pewnym oporem (nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ się rozpadną podczas wydrążania, ani zbyt twarde, bo będziemy wykorzystywać ich miąższ).

Po obgotowaniu ziemniaki ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na desce. Można je teraz obrać lub zostawić skórkę (ponieważ miałam ładne, czerwone ziemniaki, zostawiłam skórkę). 
Kiedy trochę przestygną, wydrążyć, zachowując centymetrowe "ścianki".

Wydrążony miąższ przepuścić przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem.

W międzyczasie podsmażyć pieczarki razem z bardzo drobno posiekaną cebulą (płyn który się wytworzy odparować). Obrać i drobno posiekać jajka.

Przestudzone pieczarki wymieszać z jajkami, miąższem z ziemniaków, masłem, śmietaną i natką (gęstość farszu można regulować dodając więcej lub mniej śmietany). Doprawić solą i pieprzem.

Wydrążone ziemniaki posmarować dość grubo miękkim masłem. Napełnić farszem i zapiekać do momentu, kiedy zaczną się rumienić (nie za długo, żeby nie wyschły).

Smacznego :)