poniedziałek, 16 grudnia 2013

Błyskawiczne drożdżówki z serem


Nie ma nic lepszego na niedzielne popołudnie, jak pyszne, świeżutkie drożdżówki. Też lubicie?
Dzisiaj bułeczki, które robi się bardzo szybko, ponieważ nie formuje się każdej z osobna (jak np. te z budyniem, które robiłam wcześniej), tylko zwija w rulon ciasto posmarowane nadzieniem i tnie na kawałki. Każdy z nich, to gotowa bułeczka.

Z podanej ilości składników otrzymamy 24 bułeczki. Na pierwszy rzut oka, to bardzo dużo, więc jeśli nie macie licznej rodziny, albo trzech takich z żołądkami bez dna ;), to proponuję upiec z połowy składników. 
Jednak ja już wiem, że jeśli chcę, żeby coś zostało na później, muszę upiec dużo :)

Możecie też zrobić podobne bułeczki z makiem. Rodzaj nadzienia i ciasta zależy od was.


Te bułeczki można bez problemu odświeżać w piekarniku, bo wiadomo, że następnego dnia nie są już takie smaczne. Po odświeżeniu znów stają się mięciutkie i pyszne.

Można też, przekrojone w poprzek, zamoczone w mleku, odsmażać na patelni i podawać posypane cukrem wymieszanym z cynamonem. Do tego szklanka mleka. Coś pysznego!

Ps. Kiedy bułeczki się upiekły, niestety zrobiło się ciemno i na zdjęcia było za późno. Odłożyłam (dobrze ukryłam) dwie najładniejsze bułeczki, żeby im zrobić "sesję" następnego dnia. I co? I pstro...
Zeżarli...


Składniki potrzebne do upieczenia drożdżówek z serem:

1 kg mąki pszennej
300 g cukru
ok. pół litra mleka
14 g drożdży suchych
5 łyżek roztopionego masła
4 jajka

pół łyżeczki soli
Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek oraz mąka do podsypywania


Jak zrobić nadzienie serowe do bułeczek?


ok. 80 dag tłustego twarogu
ok. 150 g cukru (ilość w zasadzie dowolna)
1 jajko

pół łyżeczki kurkumy, duża szczypta soli

Ser rozgnieść i wymieszać z resztą składników.


Jak zrobić lukier cytrynowy?

1 filiżanka cukru pudru + dwie łyżki soku z cytryny. Utrzeć łyżką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. Jeśli będzie zbyt gesty, można dodać łyżkę wody


Jak zrobić bułeczki drożdżowe z serem?

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać jajka i część mleka. Wyrabiać mikserem stopniowo dolewając mleko (ok. 6 - 8 min). Na koniec dodać masło i wyrobić ręcznie. Jeśli będzie trzeba, można trochę podsypać mąką. Zagnieść w kule, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować w prostokąt ok. 60 x 50 cm, drugą przykryć i odłożyć.
Ciasto posmarować połową masy serowej i zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Drożdżówki sporo rosną, więc albo ułożymy je daleko od siebie, albo pozwolimy im się połączyć.
Bułeczki przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Pieczemy w 180 - 200oC przez 20 - 25 min, do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam (fajny nick ;))

      Usuń
  2. Te bułeczki na pewno smakują znakomicie. Chętnie zabrałybyśmy je ze sobą do pracy i szkoły:) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prostocie siła :) Dziękuję i pozdrawiam Basię i Julę :)

      Usuń
  3. rany, wygladaja wspaniale! musze koniecznie takie upiec. zastanawiam sie tylko czy mi sie uda bo nie mam za duzej wprawy w drozdzowym ciescie. pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że nie trzeba dużej wprawy, żeby je upiec. Powodzenia!

      Usuń
  4. Jakiś rzadki ten ser ale na sernik też jest rzadka masa

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety to zależy od sera...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę